Mikael Rönnvall skapar konst med sin motorsåg

Av den 30 juni, 2019

Mikael Rönnvall har skapat konst med sin motorsåg de senaste tre åren och det hela började faktiskt med en tv-serie.

Jag träffar Mikael Rönnvall på Järle marknad där han ställde ut för andra året på rad Mikael är motorsågskonstnär och ägnar sig åt motorsågs snideri, hans utställning sticker ut lite bland alla virkade dukar och broderade handdukar som finns på marknaden.

Berätta hur du började med motorsågs snideri.
– Det hela började med att jag såg tv-serien Timmerkungarna och i ett avsnitt där så var det med en motorsågskonstnär.
– Senare fick de konstnärerna en egen serie som jag så klart också såg och sen ville jag prova på själv. Jag hade då aldrig hållit på med motorsågar så det var där det började.

Hur länge har du sysslat med motorsågs snideri?
– Jag har hållit på i cirka tre år nu, inte på heltid men jag snidar så ofta jag kan man kan säga att det är en rolig hobby för så fort jag inte är på jobbet så snidar jag.

Var hämtar du inspiration till dina skulpturer?
– Man hittar mycket på nätet som man vill prova, det kan vara stubb nallar, örnar och allt möjligt annat. Där får man idéerna men sen gäller det att såga själv också.

Har du några kollegor som du kan utbyta erfarenheter med?
– Ja vi är några som har kontakt på Facebook som också håller på med att snida och med dem jag kan bolla idéer somt utbyta tekniker.

När du håller på och snidar använder du speciella motorsågar?
– Jag använder standard sågar från STIHL, men den minsta sågen jag använder har ett särskilt svärd som är gjort för att snida med men det är det enda speciella.

Hur går du till väga för att skapa ett konstverk?
– Först hittar jag ett lämpligt motiv, därefter skaffar jag en stock som funkar till motivet och där efter är det bara att börja såga. Jag brukar inte rita på stocken eller något sådant utan jag kör på och så blir det lite som det blir men oftast bra och som jag hade tänkt, det händer väl att man sågar fel och ibland går det att rädda annars får man börja om. Då man är tvungen att justera är det ju inte riktigt säkert att det blir exakt som man tänkt sig men oftast ganska likt.

Ugglorna har du ju snidat ett tag men vad är de senaste motiven?
– Det har tillkommit en del örnar och stubb nallar på sista tiden men jag har fler motiv jag vill prova tillexempel någon hund. Jag har även fått förfrågan om att göra en kanin.

– Jag har mest hållit på med djur men nu har jag fått frågan om jag kan göra ett lokomotiv från en person som håller på med Nora Järnväg, vi får se hur det blir med det men det är roligt att prova på nya saker i alla fall.

Har du några sponsorer nu?
– Ja jag har fått lite stöttning från motorsågs tillverkaren STIHL vilket är välkommet, det går ju åt en del oljor, kedjor och framför allt bensin. Sen är det roligt att de gillar vad jag gör, det är ju en typ av erkännande tycker jag. Nu efter tre år börjar det kännas som man kommit en bit på vägen mot målet.

Vad är målet med snidandet då?
– Det är att kunna leva på det och inte vara tvungen att ha ett annat jobb vid sidan av.

Jag ser att du har sålt en del här hur har dagen varit?
– Jo vist har jag sålt en del skulpturer och det har varit många här som varit intresserade så det har varit en lyckad dag.

Då tackar jag för pratstunden och önskar lycka till.

Kolla in Mikaels Facebook här»

Karl-Johan Sandberg, Konst | Mikael Rönnvall skapar konst med sin motorsåg
Örebroguiden

 

You must be logged in to post a comment Login