Meta Roos sjunger Ella Fitzgerald på Scandic Grand

Av den 23 oktober, 2016

Meta Roos som är en känd vokalist i jazzsverige kommer till Örebro Jazz med en repertoar av Ella Fitzgerald och lite annat.

Wiveca Margareta ”Meta” Roos, född 23 februari 1954 i Boda i Dalarna, är en svensk jazzsångare och revyartist.

Meta Roos är född och uppvuxen i Boda Kyrkby i Boda socken, Dalarna, men bor sedan 2002 i Bålsta i Uppsala län. Hon debuterade som sextonåring när hon började sjunga med olika dansband i Dalarna, störst framgångar nådde hon med Nippe Sylwéns Band. Sedan 1984 har hon försörjt sig som artist på heltid. Under 1980-talet sjöng hon i dansorkestern Rose Band som blev populära i hela Europa.

Roos spelade nyårsrevy i Borlänge och kom några år senare till Peter Flack i Örebro där hon medverkade i fyra revyer.

Meta Roos har medverkat som sångerska i flera filmer, debuten skedde i 1994. Hon sjöng ledmotivet En värld full av liv i Walt Disney-filmen Lejonkungen och gjorde mamma Vesslas röst i De vilda djurens flykt. Hon har sjungit med flera kända storband i Sverige och turnerat med en egen show Mitt liv som sångerska. Meta Roos är också välkänd från det populära radioprogrammet Telespånarna. Sedan 2005 spelar hon huvudrollen som Brus-Britta i Skinnarspelet som ges i Malung vid midsommartid.

Meta som tidigare är både Monica Zetterlund- och Ulla Billquiststipendiat har gjort kritikerrosade konserter med sin hyllning till Ella, hon är också känd för oss från Peter Flacks revyer här i Örebro.

Nu gästar hon klubben med en grupp bestående av Mikael Skoglund piano, Jan Ottesen gitarr, Hans Backenroth bas och Calle Rasmusson på trummor.

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login