Mersmak för längdskidåkning – 6 destinationer som förlänger säsongen

Av den 24 mars, 2019

Intresset för längdskidåkning i landet är aldrig så stort som i samband med Vasaloppet. För den som fått mersmak för längdskidåkningen så finns det många alternativ till Dalarna för att förlänga skidsäsongen. Hotell- och resesöksajten momondo.se har listat sex träningsdestinationer som har spår för både nybörjare och proffs – i miljöer som garanterar en otrolig naturupplevelse.

Seefeld in Tirol – Besök längdskidåkningens “hemland”
Med sina historiska spår som användes vid de olympiska spelen 1976, VM 1985 samt årets VM i längdskidor är det inte till förvåning att Seefeld in Tirol i Österrike kallas för sportens “hemland”. Seefeld är en österrikisk vintersportort på 1200 meters höjd. Orten har inte enbart utmanande spår för proffset utan även lite mer bekväma sträckor anpassat för de som vill träna på längdskidåkningen. Inte nog med det så finns det även ett välutvecklat skidområde om man vill byta ut spåret mot pisten.

Seiser Alm – Italiensk skidregion som andas längdskidåkning
Seiser Alm i Italien erbjuder sammanlagt mer än 80 km längdskidspår i en genuin alpmiljö. Under åkningen omges man av panoramavyer mot Alpernas storslagna Dolomiterna. Den italienska höghöjdsplatån erbjuder välpreparerade spår för alla nivåer och lovar härlig åkning. Skidregionen är även en populär destination för andra skidlandslag för dess otroliga spårnätverk.

Davos – Provåk i världscupbanorna
Schweiziska Davos är Alpernas högst belägna stad och lever upp till dess höga förväntningar även när det kommer till längdskidspår. Det är här man kan testa på de eftertraktade världscupbanorna som garanterat kommer ge mersmak för längdskidåkning. Till skillnad från många andra skidorter så är längdskidåkningen i Davos gratis och är snösäkert långt in på säsongen. Trots den otroliga längdskidåkningen i kombination av ett stort antal mysiga restauranger är Davos fortfarande en ganska okänd destination för svenskar – något som kan ändras i framtiden.

Kranjska Gora – Landsbyn med otrolig skidåkning och gästfrihet
Trots att Kranjska Gora är en av Sloveniens mest kända skidorter så är det också ett fantastiskt budgetalternativ. Denna omtyckta skidort ligger kring den italienska och österrikiska gränsen. Med cirka 40 mil spår för olika nivåer så passar Kranjska Gora även för familjeresor. Utöver att vara en otrolig skidort är även Kranjska Gora en mycket trevlig landsby känd för sin gästfrihet. En skidsemester till Kranjska Gora erbjuder inte enbart fantastisk längdskidåkning – det är även en kulturell upplevelse till ett land som kanske många av oss ännu inte besökt.

Bruksvallarna – Längdskidåkning på hemmaplan i världsklass
Utmärkt längdskidåkning finns även på hemmaplan och de svenska fjällalternativen ska inte underskattas. Bruksvallarna är ett svenskt paradis för längdskidåkare, i generationer har fjällorten samlat både nybörjare och världseliten. 300 km spår som prepareras april månad ut och 45 mil uppmärkta naturspår erbjuds. Spåren är dragna med eftertanke och ger därför en vacker naturupplevelse. För den fikasugna och vid paus för energipåfyllning finns inte sällan en våffelstuga i närheten.

Alcudia – Fly kylan och packa med rullskidorna
För den som vill träna sin skidåkning men är less på den genomträngande svenska kylan så är rullskidåkning i Alcudia på Mallorca ett fantastiskt alternativ. Mallorca har tidigare varit ett mer känt resmål för cykelentusiaster men även intresset för rullskidåkning ökar. Slingrande vägar som nästan är otrafikerade i kombination av sol och värme gör Alcudia till ett underbart resmål för rullskidåkning. Att sedan kunna avsluta träningspasset med att rulla ner till Playa de Alcudia för sol och bad är den perfekta återhämtningen. Utan skidor och snö är rullskidåkningen ett perfekt sätt för att träna på tekniken och få upp styrkan, något som sedan kommer synas i längdskidåkningen.

Resa | Längdskidåkning
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login