Memoria ett gott och användbart rödvin

Av den 11 augusti, 2020

Idag tänkte jag prova ett italienskt rödvin då jag har lagat pasta med en klassisk tomatsås till, valet föll på Memoria Primitivo Di Manduria om kommit in till redaktionen.

Vinet är tillverkat på 100% Primitivo druva. Den italienska druvan primitivo är identisk med zinfandel. Dessa druvor härstammar i sin tur från den kroatiska druvan crljenak kastelanski.

Memoria produceras av Produttori Vini Manduria som grundades 1932och där vinmakaren är Leonardo Pinto.

Manduria ligger i regionen Apulien, på den italienska klacken. Druvorna till detta vin växer som bush vine, eller alberello som det kallas i Italien. Vinstockarna är 15-25 år gamla. Druvorna plockades i början av september. Skördeuttaget var 9 000 kilo per hektar.

Man låter först vinet jäsa i en vecka i temperatur reglerade ståltankar vid 25 grader, sedan lagras vinet i fyra månader på stora slavonska ekfat.

Doften är kryddig och lite bärig med toner av fat,mörka körsbär, tobak, choklad och plommon. Smaken är kryddig och nyanserad med toner av kanel, tobak, cederträ, björnbär, bigarråer och plommon.

Detta vin passade utmärkt till en karljohansvamp pasta med en bra kryddad tomatsås, men jag skulle också kunna tänka mig att servera det till en grillad lamm kotlett med hasselbackspotatis och vitlökssmör.

Jag tycker vinet är gott och har ett brett användningsområde då det passar till flera typer av mat samt går bra att använda för sig själv.

Memoria Primitivo Di Manduria 2018
Pris: 115 kronor
Nummer: 2460

Memoria Primitivo Di Manduria 2018 får hela…

Karl-Johan Sandberg, Dryck | Memoria ett gott och användbart rödvin
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login