Med ren utrustning mår hästarna bäst

Av den 8 april, 2020

Att utrustningen sköts om och hålls ren är a och o för att hästarna ska må bra – och för att verksamheten på Gyttorps Ridklubb ska fungera. Men vad gör man när ridklubbens tvättmaskin plötsligt strejkar? Söker bidrag från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse förstås.

Ridskolehästar jobbar flera timmar varje dag, ofta i en dammig, sandig och lerig miljö. Det betyder att utrustningen blir både svettig och smutsig.

– Det är superviktigt att sköta om utrustningen för att inte hästarna ska få skador. Schabraken som ligger under sadeln till exempel – de måste tvättas för att inte orsaka skavsår. Samma sak gäller täckena som hästarna bär på hösten och vintern. Annars drabbas djuren, verksamheten, medlemmarna och eleverna, berättar Linnea Cederborg,ordförande i Gyttorps Ridklubb.

Ingen vanlig maskin

En tvättmaskin är alltså ett måste. Och det räcker inte med vilken som helst, det krävs en för grovtvätt, en så kallad industrimaskin. När den som fanns på klubben gick sönder testade Linnea att tvätta utrustningen i sin maskin hemma – den slog bakut.

– Det var för smutsigt och för tungt, så den pajade den med. För att ha råd med en ny grovtvättmaskin till ridklubben sökte vi och fick bidrag från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse. Bidraget betyder jättemycket för verksamheten. Nu är maskinen på plats i ridhuset där vi har värme och vatten, säger Linnea Cederborg.

Bred verksamhet

Gyttorps Ridklubb har ungefär 170 medlemmar och 125 elever i veckan – de flesta från Nora, men även från Hällefors, Grythyttan och Lindesberg. På klubben finns 12 ridskolehästar och ett privatstall. Förutom den vanliga ridskolan finns specialgrupper för dressyr och hoppning, gubbgruppen för äldre män, knatteridning, funktionsanpassad ridning, ridläger med mera.

– Och hösten 2019 invigde vi vår nya terrängbana som vi tror kommer locka en ny målgrupp. Den är vi riktigt stolta över, det är inte så många som har en sån här i området, säger Linnea Cederborg.

Business | Med ren utrustning mår hästarna bäst
Örebroguiden

Källa Bergslagens Sparbank

You must be logged in to post a comment Login