McDonalds i Örebro vill göra skillnad som arbetsgivare

Av den 18 juni, 2018

McDonalds i Örebro vill vara en arbetsgivare som gör skillnad, vilket man bland annat gör genom att erbjuda anpassade arbetsplatser för unga personer som står utanför arbetsmarknaden.

Detta gör man bland annat genom samarbeten med olika organisationer som tillexempel Activa, ett lyckat exempel på personer som fått jobb genom Activa och McDonalds är Jimmie Arvidsson som gått från sjukskrivning för depressioner och ADD till att i januari bli månadens anställd på McDonalds Västhaga.

Jag träffar Magnus Pojen och Jimmie Arvidsson på McDonalds Västhaga för att få veta mer om hur man arbetar för att få fler personer i arbete.

Kan du berätta lite mer om hur ni på McDonalds jobbar med Activa?
– Om man ser tillbaks i tiden så har vi på McDonalds alltid jobbat med olika typer av instegsjobb, då började vi jobba med Activa där Jimmie kommer från nu, men vi jobbar även med andra organisationer, säger Magnus Pojen ägare McDonalds Örebro.

– Det hela grundar sig i att vi anser att alla har en plats i samhället, det gäller bara att hitta bra lösningar, Activa är en bra lösning för oss att få prova på till exempel Jimmie under en period samtidigt som han får möjligheten att prova på oss och se om han passar in i att jobba på McDonalds. Man bestämmer från början hur lång tid den här perioden skall vara och efter den sätter vi oss och utvärderar om vi skall fortsätta eller inte, är det så att fungerar och vi ser potentialen i till exempel Jimmie samtidigt som han känner samma sak så anställer vi den personen, fortsätter Magnus.

– Anställningarna kan se ut på olika sätt, där sätter vi oss med arbetsförmedlingen och tittar på hur mycket personen i fråga kommer att klara av, det kan vara att personen klarar av sju av tio stationer och då kanske vi får bidrag för de tre stationerna den inte kan, upplägget med arbetsförmedlingen omförhandlas med jämna mellanrum och då går man igenom hur läget ser ut då och om personen lärt sig fler stationer, säger Magnus.

Det känns som ett mycket flexibelt system.
– Ja det är mycket flexibelt och det har hänt att personer som bara kan två stationer och där personerna som har hand om upplägget säger att personen i fråga aldrig kommer att lära sig fler då de känner till bakgrunden och problematiken, efter ett och ett halvt år så kan de sju stationer. Det handlar om hur man blivit behandlad och hur man behandlas, får man rätt förutsättningar så klarar man mycket mer, säger Magnus.

Jimmie kan du berätta hur du fick kontakt med McDonalds.
– Jag hade varit med i Activa ett tag och jobbat på Granngården, där kände jag att det gick väldigt bra i just jobbdelen så jag ville utmana mig själv för att se hur mycket jag klarade av och då blev det McDonalds som hade en ledig plats, säger Jimmie.

– Vi har regelbundna kontakter med Activa och meddelar dem när vi har lediga platser, säger Magnus.

– Så Jag provade på McDonalds och tänkte när jag började att jag skulle bli glad om jag orkade hela provperioden så att jag kunde bygga på lite stresstålighet, sen så gick det väldigt mycket bättre än vad jag kunnat tro, säger Jimmie.

– Till skillnad från Granngården där det inte fanns så många olika saker att göra och inte någon direkt utmaning så finns det desto mer på McDonalds, här börjar jag dagen med att städa lagren, förbereda allt som behövs till lunchen samt stå och laga lunchen, nu tål jag mycket mer stress härifrån. På Granngården var det bara lagerstädning samt att fronta nya varor som kom in, fortsätter Jimmie.

– Jag har varit sjukskriven väldigt länge för ADD och depressioner så under den tiden hade jag inte speciellt mycket kontakt med människor, på Granngården hade jag inte heller så mycket kontakt med människor och jag jobbade bara tre dagar i veckan mellan tre och fem timmar per gång, här jobbar jag lite mer och oftare samt mycket mer att göra och det är bra, fortsätter Jimmie.

– Det märks en stor skillnad på dig sen du började, då var du inte speciellt framåt och tog inte för dig speciellt mycket. Det är helt annorlunda nu, säger Magnus.

Hur länge har du jobbat på McDonalds?
– Jag blev anställd i 14 augusti 2017 då var min provperiod slut, så ungefär ett år inklusive provperioden, säger Jimmie.

Berätta hur du ser på framtiden.
– Jag tänker att jag fortsätter jobba här så länge det går bra, det finns ju fortfarande fler saker att lära sig och jag kanske till och med kan ge mig på att stå i kassan, säger Jimmie.

– I samband med att jag började jobba här så började jag också träna på gym och det tillsammans med jobbet har hjälpt mig att bygga upp en dygnsrytm och rutiner, när man har stått här och svettats med pommesen så känns det ganska lätt att komma iväg till gymmet och det är något jag vill fortsätta med, fortsätter han.

– En rolig grej när jag började här under min prövotid så hade jag inte med mig matlåda utan åt personalmat hela tiden, det resulterade i att jag gick ned 20 kilo på bara hamburgare, mycket på grund av att jag fick rutiner och började träna, säger Jimmie.

Hur önskar du dig att din vardag såg utom två år?
– Jag är nog kvar här och kan några stationer till, jag sparar nu till ett körkort som jag planerar att ta och i ett längre perspektiv spara ihop för att kunna flytta till någonting större, Säger Jimmie.

Då tackar jag för er tid och önskar lycka till framöver.

Karl-Johan Sandberg, Mat & Dryck | McDonalds
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login