Mättat fett en självklar del av svenskarnas vardag

Av den 4 januari, 2017

Enligt en undersökning som publicerades igår följer var tredje svensk dieten LCHF, som går ut på att äta lite kolhydrater och en högre andel fett. Det är emellertid stor skillnad för hälsan att äta mättat eller omättat fett. En undersökning som Sifo gjort på uppdrag av ViktVäktarna visar att många svenskar dagligen eller flera gånger i veckan äter choklad, feta mjölkprodukter, smör, grädde, ost, korv och bacon – varor som alla innehåller stora mängder mättat fett.

Mättat fett används som energi i kroppen – men det är inte bra för hälsan om för stor del av fettet vi äter är mättat. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör högst en tredjedel av allt fett vi stoppar i oss vara mättat. För en kvinna motsvarar det drygt 20 gram och för en man cirka 30 gram mättat fett per dag.

Samtidigt visar en undersökning som ViktVäktarna låtit Sifo göra att många svenskar äter varor rika på mättat fett dagligen eller flera gånger i veckan. Drygt var tredje svensk äter Bregott och fet mjölk/yoghurt/fil varje dag och var fjärde äter fullfet ost dagligen. Många äter också smör och grädde flera gånger i veckan. Var fjärde svensk äter processat kött som korv eller bacon flera gånger i veckan.

Att så många svenskar idag aktivt följer en diet visar att hälsomedvetenheten finns där. Man ska dock komma ihåg att överdriven konsumtion av något – oavsett vad det är – aldrig främjar hälsan, säger Karin Nileskog, kost- och utbildningsansvarig på ViktVäktarna.

Ett LCHF där snabba kolhydrater som lösgodis, vitt bröd och söta drycker byts bort till förmån för nötter, avokado och olivolja är en sak. Men att ersätta frukt, potatis och fullkorn med ost, smör och bacon gynnar knappast hälsan på lång sikt.

Undersökningen visar vidare att 28 procent av svenskarna äter choklad och godis flera gånger i veckan. Nästan lika många äter bullar, kakor, kex och tårta flera gånger i veckan och drygt var tionde dricker läsk flera gånger i veckan.

Från undersökningen:
38 % äter fullfet yoghurt/mjölk/fil varje dag
36 % äter Bregott (75-80% fett) varje dag
23 % äter ost (38% fett) varje dag
31 % äter smör (80% fett) flera gånger i veckan
25 % äter processat kött som korv eller bacon flera gånger i veckan
28 % äter choklad eller godis flera gånger i veckan 
20 % äter grädde (40% fett) flera gånger i veckan
22 % äter bullar, kakor, kex och tårta flera gånger i veckan
14 % dricker saft/läsk flera gånger i veckan

Rekommendationer kring mättat fett.

Träning & Hälsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login