Mats Hermanssons presenningsikoner visas i Olaus Petri kyrka

Av den 2 december, 2019

Före detta örebroaren, prästen och konstnären Mats Hermansson återvänder till Örebro – för en konstutställning. Under en månads tid visas hans berömda presenningsikoner i Olaus Petri kyrka, med vernissage den 6 december klockan 18.

Han har blivit välkänd för sina ikoninspirerade bilder som visas i kyrkor över hela Sverige.

Jag målade min första presenningsikon året efter prästvigningen. Jag kände att orden inte räckte till och ville kommunicera på flera sätt. De första presenningsikonerna kom till på presenningar som jag hade tiggt till mig från gamla I3, när jag bodde i Örebro.

Presenningarna var lagade och lappade, slitna och härjade – och just därför så speciella, tyckte Mats Hermansson.

– Jag ville visa att det som tidigare ansetts förbrukat är vackert och användbart. Mina bilder är en återbruksdemonstration. Men det har blivit allt svårare att få tag i rätt typ av presenning. Jag vill helst ha presenningar i jute eller linne. Ibland hittar jag någon hos bönder eller åkerier. Jag tar gärna emot tips på var jag kan hitta fler.

Över 70 utställningar har det blivit under åren för Mats Hermansson, som även finns representerad med över 100 bilder i olika kyrkor och församlingshem.

– Det är väldigt roligt att se mina presenningsikoner i offentliga rum. Det är väldigt stort och roligt att nu få ställa ut hemma i Olaus Petri. Jag ser också fram mot att få föra ett samtal med Karl-Erik Garlöv vid vernissagen. Karl-Erik var min ungdomspräst och är ännu en stor förebild.

» Mer information här «

Kultur | Mats Hermanssons presenningsikoner visas i Olaus Petri kyrka
Örebroguiden

Källa Svenska Kyrkan

You must be logged in to post a comment Login