Mat | Veckans recept Hummus med rostad vitlök & jalapeños

Av den 16 september, 2015

Gillade du vårt klassiska hummus recept så kommer du även älska receptet nedan! En len, mjuk hummus med lite sting från rostad jalapeno och vitlök är en lite lyxigare variant men så otroligt god!

Hummus med rostad vitlök & jalapeños

Ingredienser:
3 dl kokta Larsa kikärter
2 msk av världens bästa olivolja
2 vitlöksklyftor
1-2 st medium stora jalapeños (beroende på önskad hetta)
½ perfekt mogen avokado
3 msk tahini
2 tsk spiskummin
Saften från 1/2-1 citron
Saften från 1 lime
1-2 msk vatten
Salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala av det mesta av det yttersta skalet på vitlöken, lägg sedan vitlöksklyftor och hela jalapeños på ett bakplåtspapper. Ringla lite olivolja över och ugnsrosta i cirka 15 minuter. Se till att vända på jalapeños och vitlöken då och då så att de rostas jämnt runt om.

Ta ur formen när vitlök och pepparfrukter känns färdig rostade. Lägg vitlöken åt sidan och lägg jalapeño frukterna i folie så att de får ångkoka ytterligare några minuter. Dra därefter försiktigt bort skalet och ta bort kärnorna. Glöm inte att tvätta händerna efteråt!

Mixa ihop tahini och citronsaft tillsätt sedan olivoljan, den rostade vitlöken, avokado och till sist den rostade jalapeñon, börja med en! Fortsätt mixa till en jämn smet. Vänd ner hälften av kikärterna och mixa jämnt. Tillsätt resten av kikärterna och fortsätt mixa i ca 1 minut.

Krydda och tillsätt ytterligare en rostad jalapeño om du önskar extra hetta. Skeda upp i en skål. Garnera med rostad pimiento de padron, extra olivolja och toppa gärna med några rostade pumpakärnor.

Servera till rostade pita snibbar eller tortilla chips.

Resterna håller upp till en vecka i kylskåpet – om du lyckas spara något d.v.s. Recept räcker som dipp till 4 st eller som Nigella säger ”serves 4 or 1 with a broken heart” .

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login