Mat | Tina Nordström dukar upp inför en sommar i hängmattan

Av den 1 april, 2015

Lagom till sommarens alla äventyr och strandhugg släpper Tina Nordström boken Tinas Sommar – fullproppad med recept för den som vill göra annat än att stå i köket hela sommaren. Mat som gör att det finns tid över att ta den där cykelturen, slappa i hängmattan eller njuta av en skön bok på stranden. Dessutom kan alla rätter kombineras med varandra. Allt i boken passar till allt, och det är väl om något smart matlagning. Det bjuds på sommarfrukost, räkfrossa, grillat, sallader, såser, röror och gott till fikat. Tinas Sommar innehåller ett strössel av smaker som gör att du kan piffa till sommarens sallader, fisk- och kötträtter. I boken presenterar Tina också några härliga danska sommarfavoriter.

Maten på sommaren ska vara enkel att tillaga men med en twist. Gärna möjliggöra att det blir enkelt att få till en spontanmiddag med vännerna. I Tinas Sommar finns just enkla rätter som inte är bökiga att få till men med många spännande smaksättare. Mat ska vara glädje och njutning i sann Tina-anda och det finns inga rätt eller fel, utan bara en himla massa god mat.

Att laga mat ska vara avslappnat, glädjefyllt och utan krångel. Därför var den här boken så extra kul att göra. Det här är verkligen mat när den är som godast. Inte tillfixad och stylad, utan så som den ser ut när den lagas. Grillat på en soluppvärmd klipphäll, frukost i det gröna en tidig sommarmorgon eller gott fika i trädgårdsbersån. Extra kul är det att jag får presentera några av mina danska favoriter, säger Tina Nordström. Ett danskt smörrebröd eller en glass med en kokosboll och sylt på toppen är både jättegott och jätteenkelt.

Fram med grillen – utdrag från boken
På sommaren kommer alla viktigpettrar som vet allt om grillning fram – och kanske är jag en av dem – men jag vet ju att du kan laga mat ungefär lika bra som jag. Därför kan jag med stolthet tala om att allt i boken passar till allt. Det är vad jag kallar smart matlagning! För att kunna variera sommarens grillning behövs det egentligen inte så många recept. Det är helt okej att grilla griskött hela sommaren om du gillar det, men låt i alla fall grisen dansa med olika såser, grönrätter och smaksättare från gång till gång. Jag har såklart hjälpt dig lite på vägen för att bli en mästare i sommarköket. Kör så det ryker!

Exempel på recept från boken:
* Cheesecake med räkor i glas
* Lax med ingefära, krasse och sesamvinägrett
* Rostad tomatsoppa
* Lammfärskebab med hembakat naanbröd och yoghurt med fänkål, dill och citron
* Smörrebröd med ljummen leverpastej, bacon, champinjoner och saltgurka

Tina Nordström var den första kvinnan till final i Årets kock. Hon blev Sveriges första kvinnliga kockstjärna och fick också en silverplats i kock-OS. Tina har synts i många matprogram, både i Sverige och i internationella sammanhang. Bland annat som jurymedlem i ”Sveriges yngsta mästerkock” och i ”New Scandinavian Cooking”. Den senare serien med många tittare i Norge, Finland, Danmark och USA. År 2008 vann Tina danstävlingsprogrammet Let´s Dance tillsammans med dansaren Tobias Karlsson. Tina Nordström växte upp i en krögarfamilj i Ramlösa utanför Helsingborg där hennes föräldrar drev Ramlösa Wärdshus och Ramlösa Brunnshotell. På gården bodde också hennes farfar som jobbade i spritkassan och farmor som var navet i familjen och som lagade uppskattad och vardaglig mat som ”äggakaka” och grönkålssoppa. Pappa lagade också god mat, men det var mer ”finessmat”.

Tinas Sommar är Tina Nordströms nionde bok. En röd tråd i denna serie av böcker är Tinas vilja att uppmuntra fler till att ha kul i köket utan en massa krångliga måsten. Tina vill att böckerna ska användas och gärna ligga mitt på köksbänken, få såsfläckar och tumavtryck och gärna ha små anteckningar i maginalen. Inga vackra maskiner eller dyra redskap behövs för att få till god mat. Istället önskar Tina att kokboken blir ett viktigt redskap i köket tillsammans med en vass kniv och en bra pepparkvarn.

Mat & Dryck| Recept
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login