Mat | Så klarar du rötmånaden

Av den 24 juli, 2016

Så klarar du rötmånadenRunt den 23 juli och en månad framåt infaller det vi traditionellt kallar rötmånaden. Kombinationen av hög värme och luftfuktighet under den här perioden innebär att dina matvaror löper stor risk att bli dåliga på grund av bakteriell tillväxt. Men, med några enkla knep kan du undvika både dålig mat och matförgiftning.

Det finns två enkla grundregler för att hålla sina livsmedel fräscha – bra förvaring och bra hantering.

Att hålla maten fräsch är däremot en utmaning som blir allt tuffare i takt med att utomhustemperaturerna stiger och luftfuktigheten ökar. Redan att få den fräscha maten hem från den svala matvarubutiken kan vara svårt när du lägger matkassen i en stekhet bil som stått ute på parkeringen.

Ett enkelt knep för att hålla maten sval och fräsch är att ta med några kylklampar när du åker och handlar. Du kan också använda en kylbox med 12V-kontakt som passar bilens cigarettuttag om du ska frakta maten en längre sträcka, exempelvis till lantstället. Då hålls maten kall under hela resan och du slipperstressa, säger Marjam Fooladi, produktchef för kök på Elgiganten.

Just kylskåpet slits hårt när det är som varmast. Kompressorerna går konstant och ett lite äldre kylskåp löper därför större risk att gå sönder just under rötmånaden.

Kylskåp av bra kvalitet håller ofta även för dessa värmetoppar, medan de enklare och äldre modellerna inte klarar värmen lika bra. Det är värt att tänka på – ofta väljer man ett enklare kylskåp till sommarstugan, där påfrestningen faktiskt är som allra störst, säger Marjam Fooladi.

Att i sakta mak tillaga sin sommarlunch i värmen är också ett risktillfälle.

Ofta får maten ligga ute på diskbänken i värmen medan man lagar sin mat. Här kan det vara bra att hålla på disciplinen att lägga tillbaka maten i kylen så fort man är klar med den, säger Marjam Fooladi.

Det kan också vara värt att se över möjligheten att investera i ett bättre kylskåp.

Idag finns kylskåp som genom särskilda kylzoner eller antibakteriella luftfilter gör att matvarorna hålls färska upp till tre gånger längre än i enklare modeller. Idag kastar vi cirka 74 kilo livsmedel per person, motsvarar 0,8 kilo matavfall per dag för en barnfamilj på fyra personer. Det är med andra ord en investering som kan betala tillbaka sig ganska snabbt. Moderna kylskåp drar dessutom mindre energi, säger Marjam Fooladi.

Så håller du maten fräsch under rötmånaden:

  1. Håll maten sval. Se till att den inte blir varm på vägen hem från affären och ha den framme så korta stunder som möjligt när du lagar mat.
  2. Håll kylskåpet rent. God hygien och regelbunden rengöring är viktigt för att undvika bakterietillväxt. Det finns också särskild rengöringsspray för kylskåp som neutraliserar dålig lukt.
  3. Dra fram kylskåpet och dammsug baksidan och kompressorn minst en gång per år så behöver kylskåpet inte jobba så hårt, det dra mindre energi och får en längre livslängd.
  4. Håll rätt temperatur i kylskåpet, så håller maten längre. Rekommenderad temperatur är 4-5 grader och absolut inte varmare än 8 grader. Ha en termometer i kylen så du kan hålla koll på graderna.
  5. När du lämnar sommarstugan på hösten, se till att kylskåpet är ordentligt rengjort och lämna dörren öppen under vinterhalvåret när skåpet är avstängt. Då slipper du mögel och dålig lukt.
  6. Investera i ett bättre kylskåp. Idag finns kylskåp som genom särskilda kylzoner eller antibakteriella luftfilter gör att matvarorna hålls färska upp till tre gånger längre än i enklare modeller.

Källa: Naturvårdsverket

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login