Mat | Rökta oljor från Zeta – ett matmode i tiden

Av den 18 februari, 2016

En god olivolja kan bli ännu godare. I samarbete med Äkta Rök introducerar Zeta två rökta oljor på marknaden. Rökta oljor är en smaksättare som använts länge av proffskockarna. Ringla över nygrillat eller låt sommarens alla marinader, dressingar och såser få elegant röksmak.

Rökta oljor var länge en lyx för stjärnkrögare, men nu har de funnit vägen till butikshyllan och kan köpas av alla. Tack vare ett nära samarbete med familjeföretaget Äkta Rök i Saltsjö-Boo, utökas Zetas oljesortiment med rökt olivolja samt rökt rapsolja gjord på kallpressad, ekologisk rapsolja.

-Rökt olja kan användas som krydda som ger elegant röksmak och ny karaktär åt vilken nygrillad fisk, kyckling eller mör biff som helst. Det är också en fin smaksättare i marinader, dressingar, aioli och majonnäs. Byt bara ut en del av den neutrala oljan i receptet, säger Måns Falk, ansvarig för Accademia Di Luca.

I alla tider har människan rökt livsmedel för att smaksätta och konservera maten. Men att röka flytande livsmedel är relativt nytt. Äkta rök har en unik, patensökt metod som gör det möjligt att smaksätta flytande delikatesser, som olja, med renad och kyld kallrök från svenskt alspån. Inga rökaromer används utan allt sker på naturlig väg.

-Rökta oljor ger mycket smak i matlagningen till liten ansträngning. Olivoljan görs på Zeta Olivolja Extra Vergine Fruttato, medan den rökta rapsoljan har Zeta Ekologisk Kallpressad Rapsolja som bas, berättar Måns Falk.

Zetas rökta oljor innehåller 250 ml och börjar säljas i dagligvaruhandeln under mars månad.
Rekommenderat pris är ca 79 kr.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login