Mat | Pågen lanserar Matildas surdegsbröd

Av den 18 april, 2015

Surdegscirkeln är sluten. Genom historien har vi gått från långsamma brödbak via industriell stordrift till att återigen uppskatta det hantverksmässiga.

Nu hyllar Pågen brödtraditionen genom att lansera Matildas – ett nytt bröd med gamla anor, döpt efter bageriets ena grundare Matilda Påhlsson. Tillsammans med Richard Tellström, docent i måltidskunskap, blickar Pågen tillbaka på brödhistorien och hittar spännande paralleller mellan då och nu.

Få har missat att surdeg är en av de hetaste brödtrenderna just nu, men vad det beror på kanske inte lika många känner till. Mat speglar nämligen vår samtid och våra värderingar. I ett samhälle där tid anses vara en lyxvara har långsamma brödbak med surdeg fått hög status. Surdegen signalerar äkthet, ursprung och tradition – värden som vi hyllar idag. Pågen har bakat bröd i över 130 år och surdegen har varit med sedan starten. När Pågen nu lanserar det nya brödet Matildas har man tittat tillbaka i historien och hittat spännande kopplingar mellan då och nu.

-Vi har lång erfarenhet av att baka bröd och tycker att det är roligt att vi nu kan lyfta fram mer gammeldags produkter. Produkter som både har en högre halt surdeg men som även smakar mer och ser ut som de gjorde när Matilda bakade bröd. Därmed är cirkeln sluten, säger Elin Johansson, Brand Manager på Pågen.

Att mat säger något om vår tid, och att just surdeg kan berätta mer om historien och de värderingarna vi har haft, kan Richard Tellström, docent i måltidskunskap och känd från bland annat Historieätarna, skriva under på.

-Det är intressant att se att en produkt som surdegsbröd kan betyda en sak i en tid och något annat i en annan tid. I slutet av 1800-talet var surdeg inte så framåtskridande utan ett traditionsenligt sätt att baka bröd men när vi nu hyllar värden som äkthet och ursprung är surdeg något trendigt, säger Richard Tellström.

Matildas bröd är bakat enligt tradition och innehåller vete, råg och en stor del surdeg. Tyvärr finns inte många matbrödsrecept bevarade genom historien, enligt Richard Tellström har hemligheten bakom ett bra bröd varit tyst kunskap. Kvinnorna som oftast bakade matbrödet hemma hade kunskapen och känsligheten i händerna. Kvinnorna har alltså en stor roll i brödhistorien, även om det oftast inte är dem man hör talas om.

-Genom historien har mannen mästarstatus och är den som frontar bagerierna – men den som sköter ekonomi, gesällrörelse och sammanhållning på företaget är ofta kvinnan. Det var inte ovanligt att hantverksrörelserna drevs av både män och kvinnor. Mannens uppgift var att vara familjens företrädare utåt men kvinnans roll var ofta minst lika betydelsefull, säger Richard Tellström.

Och just kvinnornas roll i brödhistorien är något Pågen har tagit fasta på. Produktserien Matildas är nämligen döpt efter Matilda Påhlsson, som var en av grundarna till Påhlssons bageri, som senare blev Pågen. Det var faktiskt tack vare Matildas pengar bageriet kunde finansieras.

-Strålkastarljuset har ofta riktats mot Matildas man, bagerimästare Anders Påhlsson, men Matilda spelade en avgörande roll för Pågens verksamhet och det känns kul att hylla henne på det här sättet. Vi har även hittat en handskriven receptbok från 1892 där vi kunnat hylla de recept som användes på den tiden. Detta har varit en värdefull källa för inspiration. Därför tror vi att dessa bröd skulle falla henne i smaken, säger Elin Johansson, Brand Manager på Pågen.

Sedan starten har Pågen legat i framkant när det kommer till att ta fram brödlösningar för att underlätta vardagen för svenskarna, med allt från förpackat till färdigskivat bröd. För den som inte hinner sätta sin egen surdeg är Matildas ett gott alternativ – ett rustikt surdegsbröd för den som vill ha ett bröd som smakar lite mer.

Matildas finns i butik från vecka 16. Rekommenderat pris är från 23.90 kr.

Mat
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login