Mat | Nu är det dags att börja äta D-vitamin

Av den 13 september, 2016

Allt fler i Norden har brist på D-vitamin. Speciellt under vinterhalvåret då soltimmarna minskar kraftigt. Lagom till höstdagjämningen uppmanar därför Life, Nordens största hälsokedja, alla i Sverige att se över sitt intag av D-vitamin. Det gör man med D-vitaminens dag, en årligen återkommande temadag med syftet att påminna svenskarna om att D-vitaminsäsongen är här. Dagen infaller i år den 22 september.

D-vitamin är ett av få vitaminer vi riskerar att få i oss för lite av. Under vinterhalvåret är solens strålar för svaga för att kroppen ska kunna bilda tillräckligt med D-vitamin för att nå upp till de dagliga rekommendationerna. Vi måste då helt förlita oss på kost som fet fisk, ägg och mejeriprodukter för att få i oss tillräckligt med D-vitamin.

Att nå upp till det dagliga rekommenderade intaget av D-vitamin är svårt under vinterhalvåret. Därför är det viktigt att komplettera sin kost med D-vitamin, säger Fia Mineur, nordisk marknadschef på Life.

För andra året inför Life nu D-vitaminens dag, en dag då man vill uppmärksamma vikten av att få i sig D-vitamin. Som en påminnelse om att vi går mot mörkare tider infaller dagen på höstdagjämningen. Samtidigt ser man på Life hur allt fler kunder väljer att köpa D-vitamin. Under 2015 ökade försäljningen av D-vitamin med 44 procent jämfört med 2014, visar statiskt från företaget.

– Förra årets försäljningssiffror visar att många redan följer trenden. Fler blir medvetna om hur viktigt det är med D-vitamin. Nu vill vi att hela Sverige ska haka på D-vitaminens dag, avslutar Fia Mineur.

D-vitamin bidrar till:

  • Normalt upptag/ utnyttjande av kalcium och fosfor
  • Normala kalciumnivåer i blodet
  • Att bibehålla normal benstomme
  • Att bibehålla normal muskelfunktion
  • Att bibehålla normala tänder
  • Immunsystemets normala funktion
  • D-vitamin har en roll i celldelningsprocessen

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login