Mat | Kung Markatta lanserar groddad ekologisk müsli

Av den 12 januari, 2016

Som ett av de första varumärkena i Sverige lanserar Kung Markatta två ekologiska müslisorter med en bas av groddat spannmål. Groddning bidrar till att näringsämnen blir mer lättillgängliga, samt underlättar matsmältningen.

De groddade flingorna av havre, råg, dinkel och vete har sällskap av olika sötsyrliga bär som hallon, tranbär och blåbär respektive söta frukter som dadlar, ananas och fikon. Både Bärmüsli och Fruktmüsli är helt utan tillsatt socker eller annan sötning och dessutom godkända av Äkta vara.

Kung Markattas groddade müsli tillverkas av flingor av groddat ekologiskt spannmål. Havre, råg, vete och dinkel har aktiverats genom groddning för att sedan torkas och flingas. Flingorna har till skillnad från traditionell müsli inte kokats och på så sätt bevaras näringsfördelarna från groddningen.

Groddning bidrar till att näringsämnen blir mer lättillgängliga, samt underlättar matsmältningen. Spannmål, baljväxter, nötter och fröer innehåller rikligt med järn och andra mineraler. De är dock svårtillgängliga för kroppen då dessa livsmedel även innehåller fytinsyra. Under groddningsprocessen minskas fytinsyran, samtidigt som C-vitaminhalten ökar och fröets näringsämnen aktiveras. Groddade livsmedel är därför mycket rika på vitaminer, mineraler samt enzymer.

– Vi ville gärna förnya müslihyllan och har kikat på trender i t.ex. USA och där är groddade livsmedel populärt, berättar Ingrid Herdmo, Product Innovation Manager. Vi anser att detta är verkligt spännande produkter och ett enkelt sätt att börja äta groddade livsmedel på. Vi är dessutom väldigt glada att vi, vad vi känner till, är det första varumärket i Sverige som kan erbjuda en ekologisk groddad müsli.

Förutom groddade flingor är den ena müslin smaksatt med olika sötsyrliga bär så som hallon, blåbär och tranbär och den andra med söta frukter så som ananas, dadlar och fikon. De innehåller även mandel respektive hasselnötter. Båda sorterna är helt utan tillsatt socker eller annan sötning och dessutom godkända av föreningen Äkta vara och därför Ä-märkta.

Kung Markatta Groddad bärmüsli – Groddad müsli med flingor av havre, vete och råg samt tranbär, mullbär, körsbär, hallon, blåbär, gojibär, russin, squashfrön och mandlar.
Kung Markatta Groddad fruktmüsli – Groddad müsli med flingor av råg, havre, och dinkel samt fikon, dadlar, äpple, ananas, solrosfrön, squashfrön, linfrön, russin och hasselnötter.

Kung Markattas Groddade müsli kommer finnas till försäljning i välsorterade butiker inom dagligvaruhandeln och fackhandeln från och med slutet av februari 2016. Pris cirka 70,00 kr för 350 g.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login