Mat | Kostmedvetna svenskar skippar dieten på restaurangen

Av den 30 juni, 2016

Sommaren är här och med den bikinisäsongen. Trots det verkar den beryktade vassen inte skrämma många.  Enligt en Sifo-undersökning från Bookatable uppger endast 12 procent av svenskarna att de tänker på kosten inför semestern. Majoriteten, 87 procent, uppger att de inte äter nyttigare inför sommarens semester. Bland de tappra få som tänker på kosten inför semestern finns det dock ett ställe de fuskar på: restaurangen.

Den stundande industrisemestern ligger framför oss och med det löften om glass, paraplydrinkar och grillat kött med bearnaisesås. Samtidigt som badkläderna ska på och kroppen kläs i traditionella sommarkläder som visar mer än de täcker. Men att tro att svenskarna känner press inför den lättklädda säsongen är att missta sig.  I en ny Sifo-undersökning från Bookatable uppger fler än 8 av 10 att de inte äter nyttigare inför semestersäsongen. Inte heller under semestern verkar det råda någon bantningshest, istället uppger 26 procent att de äter onyttigare när de har sommarledigt.

Unnar sig på restaurangen
Av de som tänker på vad de äter inför sommarens semester uppger 84 procent att de inte låter restaurangernas menyer avskräcka dem besök. Att välja en restaurang med hälsosam inriktning kommer inte på frågan för 73 procent, majoriteten väljer helt enkelt något mer hälsosamt från menyn.

Faktum är att 45 procent av de som tänker på kosten går ut oftare på restaurang under samma period. Det kan finnas skäl för det då fler än varannan, 54 procent, av de som äter nyttigare inför och under semestern medger att de tummar på sitt nyttiga ätande just när de går på restaurang.

Tummar inte på alkoholen
Att dra in på alkoholhaltiga drycker är ett känt knep för att hålla nere kaloriantalet. Men hela 68 procent av de som äter nyttigare inför eller under sommaren uppger att de inte avstår alkohol för att göra måltiden mindre onyttig.

Fler vill veta råvarornas ursprungsland än kaloriantal
Oavsett kosthållning uppger 62 procent av de tillfrågade att de vill att restauranger presenterar ursprungslandet på de råvaror som finns med i menyn. 46 procent vill att ekologiska varor ska märkas ut, medan endast 18 procent vill veta kaloriantalet för varje rätt och ännu färre, 11 procent, vill att de rätter som är GI-, LCHF- och 5:2-vänliga ska märkas ut i menyn.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login