Mat | Fria tar glutenfritt bröd till en ny nivå

Av den 23 september, 2015

Under hösten stärker Fria ytterligare sin position som marknadsledande aktör inom glutenfritt bröd. Bland annat lanseras fyra nya produkter, en ny förpackningsdesign och nytt formspråk.

Efterfrågan på gluten- och laktosfria bageriprodukter har stadigt växt under de senaste åren och Fria är en av få producenter som bakar hela sitt sortiment i Sverige.

Familjeföretaget Fria Bröd AB har sedan starten 1996 ständigt arbetat med att utveckla utbudet av gluten- och laktosfria bageriprodukter. Till skillnad från många andra aktörer inom glutenfria livsmedel, tillverkas alla Frias produkter i Sverige, närmare bestämt i Västra Frölunda utanför Göteborg. Nu tar företaget ytterligare ett viktigt strategiskt steg i sin affärsutveckling för att möta den stora efterfrågan på glutenfria bageriprodukter.

– Vi står just nu inför en stor utvecklingsfas i Frias historia genom lanseringen av flera nya produkter i sortimentet och vårt nya formspråk. Det gäller för oss att möta den kraftigt ökade efterfrågan av glutenfria produkter, samtidigt som vi vill att våra kunder ska känna att det är lika enkelt och gott att äta glutenfritt som vanliga bageriprodukter, säger Jeanine Holmgren, vd för Fria Bröd AB.

De nya produkterna som Fria lanserar under hösten är bland annat två olika matbröd, ett med smak av lingon/tranbär samt ett med morot/nypon. Dessutom lanseras en chiafralla som har hög fiberhalt och innehåller chiafrön som är rika på omega-3-fettsyror. Samtidigt lanserar fria ett nytt formspråk på förpackningarna.

– Våra nya bröd skiljer sig från många andra glutenfria bröd på marknaden eftersom de har extra hög fiberhalt, är osötade och håller en lägre salthalt. Varje ny produkt utvecklas noggrant i vårt eget bageri i Västra Frölunda och vi jobbar i många olika led för att få fram rätt näringsinnehåll, konsistens, smak och balans mellan olika ingredienser. Idag är det inte bara personer med celiaki som väljer glutenfritt, utan fler och fler väljer bort gluten, säger Mathias Albinsson, produktutvecklare på Fria Bröd.

Fria färskfryser allt sitt bröd direkt efter gräddning för att bevara bästa möjliga hållbarhet, näring och konsistens.

Om Celiaki (glutenintolerans)
Idag beräknas cirka 1-3 procent av befolkningen i Sverige har celiaki (glutenintolerans). Sjukdomen är vanligare bland kvinnor och ärftligheten är hög. Celiaki är en kronisk sjukdom som innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. Det finns inga mediciner mot sjukdomen utan man måste hålla sig till glutenfri kost.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login