Mat | Årets Zeta Novello – fräsch och balanserad med smak av örter och gröna tomater

Av den 19 november, 2015

Zeta Novello Olivolja Extra Vergine är en lätt filtrerad olivolja gjord på säsongens allra första olivskörd – från skördens tio första dagar – vilket gör att upplagan är starkt begränsad. 

Eftersom oliverna inte är riktigt mogna blir oljan rik på så kallade polyfenoler, en sorts antioxidanter (som också finns i till exempel blåbär och gojibär), vilket ger en karakteristisk doft av fräscht nyklippt gräs och pepprig eftersmak.

Zeta Novello är en unik olivolja gjord på 100 procent italienska oliver, som precis har börjat mogna. Oljan är som mest intensiv i smaken under november till februari, sedan mognar den till en mer balanserad och mjukare smak. En Novello förblir dock en mycket bra och god olivolja närhelst under året.

– I år har det varit ett mer fördelaktigt och torrt väder, vilket ger en mer komplex, fräsch och smakrik olivolja med angenäm beska och pepprighet, berättar Fernando Di Luca, grundare av Di Luca & Di Luca.

Oliverna till årets Zeta Novello 2015/2016 har vuxit i olivlundar belägna på kullarna på södra Sicilien, vilket ger de bästa förutsättningarna för hög kvalitet. Zetas Novello består av en blandning av sicilianska olivsorter, bland annat: Cerasuola, Nocellara och Biancolilla.

I årets Novello står Cerasuola, en oliv som klarar sig bättre i torrt klimat, för en större del av blandningen än förra året. Cerasuola har satt sin prägel och ger Zeta Novello en medelfruktig
ton och frisk doft, med en harmonisk balans mellan beska, pepprighet och sötma.

– Oljan har hög viskositet, är trögflytande, vilket är tecken på god kvalitet. Till årets Novello har man pressat 8-9 kg oliver per liter olivolja, att jämföra med de 5-6 kg som är normalt senare på
säsongen, när oliverna är helt mogna, förklarar Fernando Di Luca.

Zeta Novello 2015/2016 är en fräsch krydda och smaksättare, som passar utmärkt att ringla över nykokt pasta, risotto, en god sallad, ugnsrostade grönsaker, fisk eller kött. Måns Falk, kock och ansvarig för Accademia Di Luca är entusiastisk över årets Zeta Novello 2015/2016.

– Det är en fantastiskt prisvärd smaksättare och även en sås i sig. Jag kommer att doppa bröd i den eller ringla den över milt smaksatta pastarätter, grillad fisk och i svampsoppa gjord på skogschampinjoner eller trattkantareller, för att Novellon tillför fräschör och lyfter fram svampsmaken, säger Måns Falk.

Zeta Novello 2015/2016 är framtagen i en begränsad upplaga om ca 15000 flaskor och de kommer att finnas i dagligvaruhandeln från och med mitten av november, cirkapris i butik 99 kronor/50 cl.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login