Mat | Årets Sill 2015 är korad – Basilika & Citron

Av den 22 maj, 2015

Årets sill 2015 är nu korad och motiveringen lyder ”En balanserad syrlig, krämig sill med tydlig fräschör samt en behaglig örtighet, Årets Sill 2015 är Basilika & Citron”

Årets Sill 2015 blir en krämig sill med smak av basilika och citron. Juryn som i år bestod av ständige ordföranden Peter Harryson, Årets kock Thomas Sjögren, Frida Ronge kökschef på vRÅ, kulturbåtskepparen och journalisten Harald Treutiger, och Sjöräddningssällskapets Rolf Westerström, hade i år en lång överläggning innan resultatet kunde presenteras.

Det var väldigt klart för oss alla att det stod mellan två av inläggningarna, men vi kan bara ha en vinnare så detta fick stötas och nötas lite extra och med facit i hand så känns Basilika & Citron som en värdig representant för Årets Sill, säger Peter Harryson.

Får man möjligheten att vara med och rösta fram Årets Sill så är det inte i första hand en upphottad klassiker man vill ha utan en sill som sticker ut och som ger skäl för att få heta årets sill – en sill med karaktär, säger Thomas Sjögren.

Hur ska man då äta nya Årets sill? Från juryn är svaret enkelt – med en bit kokt potatis blir den komplett.

Syftet med Årets Sill är att bevara och samtidigt utveckla svenska silltraditioner. En krona per såld burk skänks till Sjöräddningssällskapets arbete för en ökad säkerhet till sjöss. 2014 gav Årets Sill 75 000 kronor till Sjöräddningssällskapet.

Årets Sill tas fram i samarbete mellan sillproducenten Klädesholmen Seafood och skärgårdskrogen Salt & Sill på Klädesholmen vars köksmästare Jonas Espefors skapar fyra moderna och innovativa sillinläggningar som presenteras för en matkunnig jury. Årets Sill börjar säljas i butik på Sveriges Nationaldag den 6 juni och presenteras då för besökare på Klädesholmens evenemang Sillens Dag som har till syfte att bevara svenska silltraditioner samt samla in pengar till Sjöräddningens ideella arbete. I år kommer även Årets Sill presenteras den 6 juli i Stockholm under det stora matevenemanget Smaka på Stockholm.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login