Mat | Ansjovisbrist äventyrar julens Jansson

Av den 22 oktober, 2015

Den är liten, silvrig och närmast obligatorisk i juletider. Men den gångna säsongens fiske av skarpsill, råvaran till ansjovis, har gett ett klent resultat. Bland annat hårt väder ligger bakom bristen. På Orkla Foods Sverige har man dock funnit på råd: Grebbestads Sillfiléer till Jansson ska rädda julen.

Djupt inne i bohuslänska bergrum lagras i månader den ansjovis som vi i sekler har smaksatt såser med, haft på smörgåsen eller njutit av i Janssons frestelse. Inför årets julbord har den dock riskerat att utebli. På Orkla Foods Sverige, där man lägger in Grebbestads Ansjovisfiléer i de klassiskt rosa burkarna, anade man tidigt att en brist kunde uppstå.

Vi förstod att det kunde bli svårt att få tillräckligt med skarpsill till årets ansjovis. Det riskerade att uppstå en brist just när trycket är som högst – inför jul. Därför tog vi snabbt fram ett alternativ: ansjoviskryddade sillfiléer. Precis som vanlig ansjovis passar de perfekt till Janssons frestelse, därför fick produkten namnet Grebbestads Sillfiléer till Jansson, berättar Cecilia Sajland, Marknadschef på Orkla Foods Sverige.

Skarpsill fångas i Skagerrak, Kattegatt och utanför Brittiska öarna. Det handlar om ett ofta litet, kustnära och väderberoende fiske. Just hårt väder är en av anledningarna till att skarpsillsfisket i år har gett dåligt resultat. Fisken som man har fått upp har också varit av mindre storlek än vanligt och denna passar inte som råvara till ansjovisfiléer. I England har det under perioder dessutom varit stor tillgång på andra arter än skarpsill. Det har gjort att fisket av dessa fiskarter har prioriterats.

Bristen räknas dock bli kortvarig. Orkla Foods Sveriges förhoppning är att i februari-mars
2016 kunna erbjuda Grebbestads Ansjovisfiléer i samma utsträckning som vanligt.

Följ med ett gäng erfarna bohuslänska fiskare ut på ansjovisfiske en blåsig natt!

Ansjovis i siffror
Totalt säljs 750 ton ansjovis om året i Sverige. Ungefär hälften av försäljningen (375 ton) sker vid jul.

Produktfakta
Grebbestads Sillfiléer till Jansson
Vikt: 125 g
Pris i butik: ca 22,90 kr

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login