Mästerverket H-mollmässan i S:t Nicolai kyrka den 14 april

Av den 5 mars, 2019

Bach to Örebro har hunnit halvvägs och laddar nu för ett av musikhistoriens största mästerverk: den älskade och omtalade H-mollmässan. Den 14 april framförs verket i S:t Nicolai kyrka med Örebro kammarkör, Örebro barock, fyra solister och dirigent Fred Sjöberg.

Satsningen Bach to Örebro pågår 2018–2020 och rymmer Bachs samtliga stora sakrala verk för kör och orkester. Under förra året drog konserterna nästan 1700 åhörare och nu är det dags för del 4: den berömda H-mollmässan. Utöver Örebro kammarkör och musikerna i Örebro barock, som alla spelar på tidstrogna instrument, bjuds publiken på fyra starka sångsolister: Karin Dahlberg, sopran, Amanda Flodin, alt, Immo Schröder, tenor och Lars Johansson Brissman, bas.

Många körsångare och musiker blir lite andäktiga när H-mollmässan kommer på tal.

Även Olof Ericsson, konsertmästare i Örebro barock:
– Absolut. Det handlar om ett mästerverk av mästarnas mästare och bjuder hela tiden på mer än man trodde var möjligt. Det är som att vandra i en enorm, vacker katedral där helheten är storslagen samtidigt som varje enskild detalj står för hantverk av absolut högsta klass.

UNESCOs världsarvslista

H-mollmässan omfattar 25 år av Bachs produktion, konstaterar Karl Magnus Jansson, organist i Nikolai församling och en av grundarna till Örebro barock:
– De olika delarna har komponerats för olika tillfällen och man tror att verket aldrig uppfördes som helhet under Bachs levnad. Det första dokumenterade framförandet av hela mässan var i Leipzig 1859. Även om han själv kanske inte hade det som utgångspunkt under arbetet, så betraktar en del H-mollmässan som Bachs testamente – ett arv, ett slags mästarprov om man så vill. H-mollmässan finns även med på UNESCOs världsarvslista.

Att framföra H-mollmässan förutsätter noggranna förberedelser, poängterar dirigent Fred Sjöberg:
– Det är ett av de absolut största körverken. Kören har otroligt mycket att göra, inte mindre än 17 krävande körsatser som alla har egna, olika utmaningar. Då är det både viktigt och inspirerande att Örebro kammarkör och Örebro barock samarbetar så väl, eftersom verket inte bara är storslaget utan också ställer höga krav på sångare och musiker.

– Sammantaget känns det bara som en enda stor förmån att få arbeta fram detta verk tillsammans med välklingande Örebro kammarkör, den fantastiska orkestern Örebro barock och våra utsökta solister. Hela resan mot målet en enda stor ”joyride”.

Mästerverket H-mollmässan framförs i S:t Nikolai Kyrka Söndag 14 April 2019.

Musik | Mästerverket H-mollmässan i S:t Nicolai kyrka
Örebroguiden

Fakta: Mer om Bach to Örebro
Inom ramen för satsningen Bach to Örebro framförs samtliga stora sakrala verk för kör och orkester i Örebro. Totalt handlar det om nio Bachkonserter i S:t Nicolai kyrka med Örebro kammarkör, Örebro barock och dirigent Fred Sjöberg. Bach to Örebro möjliggörs framför allt av tre huvudfinansiärer – Örebrokompaniet, Örebro kommuns kulturnämnd och Svenska kyrkan Nikolai församling – men även andra aktörer har bidragit på olika sätt. Finalen blir monumentalverket Matteuspassionen i april 2020 på Örebro konserthus med Svenska kammarorkestern och Örebro kammarkör under ledning av Thomas Dausgaard. Mer information: svenskakyrkan.se/orebro/bachtoorebro eller facebook.com/bachtoorebro

You must be logged in to post a comment Login