Massor av sommaraktiviteter på Siggebohyttan

Av den 14 juni, 2020
Fotograf: Nina Hellström

Nu har Siggebohytan öppnat för sommarsäsongen 2020. Årets program är – coronapandemin till trots – fullspäckat med aktiviteter för alla åldrar. Nästan allt äger rum utomhus.

Som vanligt är det öppet i mangårdsbyggnaden och här kan man vandra runt i ett förmöget bergsmanshem från mitten av 1800-talet. Intill finns stora ytor för picknick och leksaker och spel i naturmaterial att låna för utomhuslek, dessutom finns café och en liten butik. Nytt för i år är vandringsleden som går upp till det gamla gruvområdet i skogen.

Veckan efter midsommar drar årets program igång, med aktiviteter för alla åldrar och på olika teman. På grund av coronapandemin ställdes tyvärr både spelmansstämman och midsommarfirandet in.

– Årets programaktiviteter är helt och hållet anpassade utifrån rekommendationerna från folkhälsomyndigheten, berättar enhetschef Marcus Drotz, chef för enheten för kunskap och publik vid länsmuseet.

– Det har varit en utmaning men vi har fått till jätteroliga aktiviteter där det lätt går att hålla avstånden, samt anpassa efter små grupper, vi har till exempel infört att man måste anmäla sig i förväg. Och allt kommer också att äga rum utomhus, så nu hoppas vi på tur med vädret! Det som är tråkigt är att vi tvingas ställa in alla guidade turer inne i huset, men fortfarande kan ju besökare gå runt på egen hand.

Bland programpunkterna märkts till exempel ett par olika turer med guide upp till gruvområdet längs vandringsleden och två visningar/föreläsningar med slöjdtema. Under Bergslagens familjevecka ordnas evenemang med konst- respektive arkeologitema.

En ny aktivitet för familjer är pussel i jätteformat med Karl Axel Pehrson-motiv. Karl Axel Pehrson är för många känd som konstnären som skapade guldbaggen. Han tillbringade sin barndoms sommar i grannskapet och säkert inspirerades av bergslagsnaturen i sina storslagna och fantasifulla landskapsmålningar.

Sommarens programlista:

Onsdag 17 juni kl 14.00
Geocaching vid Siggebohyttan – Guidning och skattletning längs vandringsleden

Onsdag 24 juni kl 14.00
Hållbart, handgjort och historia- en föreläsning om det hållbara handgjorda i nutid och dåtid.

Bergslagens familjevecka 29/6-5/7:

Onsdag 1 juli kl 14.00
Baggar och blommor! Skapa djur, kryp och blommor på Siggebohyttan

Torsdag 2 juni kl 14.00
Målarworkshop med konstnären Alexander Creutz.

Fredag 3 juli kl 14.00
ARKEOLOGISKOLA Prova på-arkeologi på Siggebohyttans bergsmansgård

Onsdag 8 juli kl 14.00
Slöjden börjar i skogen – en vandring med träden i centrum

Onsdag 15 juli kl 14.00
Bergets hemligheter – guidad tur till gruvområdet vid Siggebohyttan

Onsdag 5 augusti kl 14.00
Geocaching vid Siggebohyttan – Guidning och skattletning längs vandringsleden

Kultur | Massor av sommaraktiviteter på Siggebohyttan
Örebroguiden

Källa Örebro Läns Museum

You must be logged in to post a comment Login