Massi Art Design har skön design och retro hifi

Av den 7 november, 2018

På Trädgårdsgatan 9 ligger en liten butik med en stor mängd intressant design och ett helt fönster fullt med gamla bergsprängare, Örebroguiden gick in och fick sig en pratstund med Masood Sofi för att se vad det är som händer i butiken.

Berätta lite om Massi art Design.
– Massi art Design är en butik som är inriktad på återbruk och där vi jobbar framför allt med retro hifi och elektronik, samt designprodukter för inredning som lampor och möbler. När det gäller designen så försöker vi göra om gamla saker som folk inte använder till någonting annat som de kan använda.

Vart får du alla grejor som du använder ifrån?
– Jag åker mycket på marknader och loppisar och då åker jag runt i hela landet och lite till, som Göteborg, Stockholm, Malmö och Köpenhamn. På en sådan resa köper jag mycket saker som tillexempel blåslampor och gamla telefoner med nummerskiva. Av telefonerna kan jag göra bordslampor och dessa telefoner går ju inte att använda längre.

Jag ser att ni har många gamla hifi system här, hur kommer det sig?
– Vintage hifi system är min hobby, så jag köper in sådana som jag sedan renoverar och säljer. När jag var barn så jobbade jag en del med sådana här grejor, så det är nostalgi för mig. Det började med att jag samlade på hifi system, men efter ett tag så tänkte jag att jag kunde renovera och sälja dem så det gör jag nu.

Vad är det för vintage saker du har här?
– Jag har många gamla apparater här som gamla kameror, rullbandspelare och vinylspelare, för mig handlar det om historia och att jag vill bevara dem för eftervärlden så original som möjligt. Mitt fokus när det gäller ljudsystem ligger från 60 talet till 90 talet.

Du har varit i Sverige snart två år, vart kommer du ifrån?
– Jag kommer från Iran, där jobbade jag som IT-ingenjör mot industrin.

Varför fortsatte du inte inom den banan här i Sverige också?
– När jag kom hit så funderade jag på vad jag ville göra för jag behövde ändra inriktning på mitt liv, så jag valde att göra den här typen av konst och design. När jag började med det så hade jag ingen erfarenhet alls utan sökte på Youtube för att få tips, sen bestämde jag mig för att starta mitt eget företag för göra rätt för mig och betala skatt och tjäna pengar på min egen produkt och idé.

Hur har det gått hittills?
– Det går bra, nu efter drygt ett år så har vi blivit mycket populära på nätet. Vi säljer mycket på Tradera och vi har faktiskt över 500 omdömen där samt har sålt över tusen produkter, jag känner mig glad att vi blivit populära i Sverige och att det finns många som samlar på min design.

– Butiken har också blivit populär på eBay och vi har många kunder från bland annat Norge, men vi har även fått förfrågningar från USA och andra länder om både hifi produkter och designprodukter.

– När det gäller hifi systemen har vi inte riktigt någon konkurrens, de går inte att köpa från några andra affärer och är vanligtvis svåra att få tag på om man vill ha ett system från till exempel 70 talet. Vi har även en del förbrukningsmaterial till gamla utrustningar som till exempel nya Beta Max kassetter vilket också är svårt att hitta.Just nu söker jag efter en större lokal så att jag kan fortsätta att tillverka mina designprodukter och utöka verksamheten.

Då får vi tacka för pratstunden och önska lycka till fram över.

Bilder från butiken.

Karl-Johan Sandberg, Prylar | Masi Art Design
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login