Måndagssalongen visar ”Min sköna tvättomat”

Av den 12 februari, 2017

Måndagssalongen är en unik chans att få se utvalda filmer på Bio Roxy, endast 30 personer i Örebro kommer att kunna se varje film på bio.

Måndagssalongen startades för att det finns så många intressanta, roliga, hemska och spännande filmer som inte får plats på den vanliga repertoaren.

Som tidigare visas en film kl. 19.15 varje måndag i salong 2.


Min sköna tvättomat kl. 19.15 måndag 13/2

UK 1985

Originaltitel: My Beautiful Laudrette
Regi: Stephen Frears
Manus: Hanif Kureishi
I rollerna: Daniel Day-Lewis, Saeed Jaffrey, Roshan Seth

Regissören Stephen Frears bör (måste) man känna till, han har regisserat filmer som Philomena, The Queen, High Fidelity, Farligt begär. Men det var med Min sköna tvättomat han slog igenom ordentligt. Det är också här som Daniel Day Lewis (som man bör (måste) känna till) blev känd för den stora publiken.

”Thatcher-eran var en särskilt tuff tid för människorna i utkanten av det brittiska samhället. Den unge pakistaniern Omar Ali bor i Londons södra förorter och tilldelas uppgiften att driva en fallfärdig tvättomat efter att ha arbetat en kortare tid för sin farbror. I och med sitt jobb blir Omar allt mer involverad i den pakistanska gemenskapen i staden, vilket resulterar i ett överfall från ett högerextremistiskt gäng. Det visar sig att gängets ledare är Omars barndomsvän Johnny, och för att arbeta sig igenom sina meningsskiljaktigheter återupptar de både sin gamla vänskap och en avbruten kärleksrelation.”

Vid sin release vann Min sköna tvättomat flera priser för Hanif Kureishis vackra manus, och var även den första filmen som belönade trefaldiga Oscarsvinnaren Daniel Day-Lewis med priser. Med sin skarpa iakttagelse av homofobi och rasism är Min sköna tvättomat lika aktuell i dag som den var i Thatchers England.

Film & Spel | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login