Makeupexperten tipsar: 9 frågor om makeup vid torra ögon och känsliga ögonlock

Av den 14 juni, 2019

För den som har torra ögon och känsliga ögonlock kan det vara svårt att välja sminkprodukter och veta vilka rutiner som är skonsamma för huden kring ögonen. Vi bad därför makeupexperten Alexandra Aronsson svara på några av de vanligaste frågorna.

1. Vad bör man tänka på före makeup?
”Rengjord, återfuktad hud är en förutsättning för att makeupen ska sitta fint och jämnt. Det är omöjligt att få ett bra slutresultat på torr och fnasig hy. Använd gärna en micellär rengöring som Blephasol Duo – den är mild mot huden. Exfoliera en till två gånger i veckan för att få bort döda hudceller och hålla hudytan jämn och fin. Lägg en mask med fukt och lyster då och då för en extra boost. Du kommer att märka stor skillnad för hur slutresultatet av makeupen blir.”

2. Vilka makeupprodukter är lämpliga för känslig hud?
”Satsa på så rena sminkprodukter som möjligt, utan en massa tillsatser. En tumregel är att ju längre innehållsförteckning – desto sämre. Mineralbaserade makeupprodukter brukar fungera bra på känslig hud.”

3. Jag har torra ögon, vad ska jag tänka på när jag sminkar mig?
”Undvik pudriga produkter eftersom de tenderar att vara mer uttorkande. Satsa istället på krämbaserade produkter. Investera i en face mist – en fuktspray som du kan spraya på ditt ansikte även ovanpå makeupen för att återfukta och fräscha upp under dagen.”

4. Mina ögonlock är känsliga, vad behöver jag komma ihåg när det gäller ögonmakeup?
”Undvik produkter med glitter och skimmer eftersom partiklarna kan irritera den känsliga huden runt ögat. Använd lättapplicerade mjuka kajalpennor eller flytande eyeliner och mascara för känsliga ögon. Undvik vattenfast mascara, eftersom den är mycket jobbigare att ta bort och kan irritera ögat onödigt mycket.”

5. Hur ofta måste jag rengöra mina borstar och penslar?
”Har man känslig ögonhud är det extra viktigt att ta hand om sina sminkverktyg. I borstar samlas det smuts och bakterier som kan orsaka finnar, plitar och ögonirritation. Satsa på att tvätta dem en gång i veckan. Appliceringen av makeupen blir dessutom mycket bättre med rena borstar. Penslar som du använder till concealer under ögonen bör rengöras efter varje användning. Likaså eyelinerpenslar och läppenslar.”

6. Hur tvättar man bort sminket på bästa vis?
”Börja med ögonen och använd en micellär rengöring, t ex Blephasol Duo, på en bomullspad. Håll den försiktigt mot ögat en stund och torka sedan varsamt bort sminket. Undvik att dra och gnugga, det irriterar huden och ögonfransar kan följa med. Sedan rengör du resten av ansiktet. Avsluta gärna med ett ansiktsvatten för att återställa pH-balansen i huden.”

7. Är det dåligt för huden att glömma bort att tvätta bort sminket ordentligt?
”Att någon gång somna med sminket på är ingen katastrof, men i längden är det absolut inte bra. Våra hudceller förnyas och reparerar sig under natten och tvättar vi inte av sminket får cellerna inte chansen att återställa sig. Det i sin tur gör att de inte kan återfukta sig själva, vilket speedar upp åldrandeprocessen.”

8. Vilket är det vanligaste misstaget personer med känslig hud gör vid makeup?
”Jag tror att många av oss är lite hårdhänta med borstar, makeupkuddar och fingrar i ansiktet. Detsamma gäller att vi slarvar med rengöring av våra borstar och penslar, samt att vi inte byter ut gammal makeup. Fast det är lätt hänt! Men allt detta tillsammans gynnar inte känslig hud, eller någon hud för den delen. Så mitt tips är att vara lite mer varsam. Ge ditt smink, dina makeupverktyg och din hud lite mer kärlek och omtanke helt enkelt.”

9. Slutligen, vilket är ditt eget bästa makeuptips för personer med torra ögon och känsliga ögonlock?
”Att alltid tvätta av ögonmakeupen och att göra det försiktigt med en snäll sminkborttagare såsom Blephasol Duo. Använd också en återfuktande ögonskuggsprimer, den gör att skuggan sitter längre och är mer lättapplicerad. Satsa på en krämig ögonskugga, men undvik sådan som har glitter och för mycket skimmer i sig. Och allt behöver göras med lätta fingrar. Tänk på att dutta!”

Blephasol Duo – micellär makeupborttagning för torra ögon och känsliga ögonlock
Blephasol Duo är en mild micellär rengöring för känsliga ögonlock och fransar som effektivt avlägsnar makeup – även vattenfast sådan. Den återfuktande blandningen av olja och vatten rengör det känsliga ögonområdet utan att irritera eller svida. Blephasol Duos moderna rengöringsteknologi innehåller varken alkohol, parfym, tvål eller konserveringsmedel. I förpackningen finns förutom rengöringsvätska även mjuka bomullspads. Blephasol Duo rekommenderas till torra/känsliga ögon, torr/känslig hud och kontaktlinsanvändare.

Korta fakta Blephasol Duo

  • För personer med torra ögon, känsliga ögonlock eller kontaktlinser
  • Rengör effektivt och tar även bort vattenfast makeup utan att svida eller torka ut
  • Applicera och stryk av – ingen eftersköljning med vatten behövs
  • 2-i-1-förpackning: 100 ml micellär rengöringsvätska och 100 st bomullspads
  • Fri från alkohol, parfym, tvål och konserveringsmedel

I samma serie som Blephasol Duo finns även Blephaclean, Blephagel och nyheten Blephademodex.

Försäljningsställen:
Blephasol Duo säljs på Apoteket AB, Kronans Apotek, Hjärtat, Lloyds och hos utvalda optiker. Rekommenderat cirkapris: Blephasol Duo, 129 kr/förpackning. Innehåller 100 ml micellär rengöringsvätska och 100 st bomullspads.

Skönhet | Makeupexperten tipsar: 9 frågor om makeup vid torra ögon och känsliga ögonlock
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login