Magnus Carlson möter svensk popmästare på nyskriven singel

Av den 6 februari, 2018
Foto: Johan Bergmark

Hur hade allt sett ut om det hade blivit vi två? En ibland ganska så hisnande reflektion som de flesta av oss någon i livet gång står inför.

Du och jag
Det blev inte vi
Livet sprang förbi oss

Lyssna på Hårt regn här »

Tre väldigt enkla strofer som ändå säger så mycket. En tillbakablick på en ung och sorglös tid som flytt. Möten, vänskap och – kärlek som aldrig fick en chans.

I låten Hårt Regn är denna reflektion och musikaliska återblick signerad Magnus Carlson och Andreas Mattsson. Två jämnåriga musiker med en mycket likartad bakgrund. Båda började sina respektive karriärer i två av nittiotalets absolut mest tongivande indieband – Weeping Willows och Popsicle.

Utöver de rent musikaliska parallellerna så har de också rört sig i samma sociala kretsar. Ända sen de där åren runt mitten av nittiotalet på söder i Stockholm då de hängde på krogar som Hannas Källare och Kvarnen, men även träffades på turnéer och festivaler runt om i landet.
Livet var musik och musiken var allt.

Men Hårt Regn är trots deras mycket liknande bakgrunder ändå ett helt unikt möte. Trots att de har umgåtts en hel del genom åren, så har dessa två stora svenska musikpersonligheter aldrig tidigare jobbat ihop. Hårt Regn är första gången.

Det var dags att göra något på svenska igen, förklarar Magnus. Jag ville göra en låt som som verkligen berör. Något som utgår från de vi blev och är nu idag. Och eftersom jag har alltid beundrat Andreas låtskrivande, så frågade jag om han kunde börja skissa på något.

Och det är ju en ganska innehållsrik komposition som duon nu har skapat tillsammans. Med ett subtilt groove doftande av Marvin Gayes What’s Going On och harmonier som möts någonstans mellan Dan Penn och Bowies Young Americans, men ändå med ett helt eget och mycket svenskt uttryck – inte minst tack vare Magnus säregna och numera rikskända vokaler. Här finns referenser till såväl Weeping Willows och Magnus solokarrriär som till Popsicle och Andreas klassiska låtskrivande.

Magnus är ju utan tvekan en av de största sångarna vi har i Sverige idag, så det har verkligen varit en ynnest att få göra denna inspelning med honom, säger Andreas. Särskilt som vi känner varann så väl, men ändå aldrig haft chansen att jobba ihop tidigare!

Andreas Mattsson har producerat och arrangerat med hjälp av Simon Nordberg och i bandet finns några av landets främsta studiomusiker. Lars Skoglund, Anders Kappelin och Patrik Kolar kompar, Carolina Wallin Pérez körar och stråkar signerade Hanna Ekström fullbordar kompositionen.

När Hårt Regn släpps den 9 februari är Magnus samtidigt ute på en nu nästan slutsåld soloturné tillsammans med pianisten Gunnar Frick. 

Lördag 17 februari kommer Magnus Carlson till Örebro, Hjalmar Bergman Teatern.

Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login