Karl-Johan testar Mad Janeil Le Petit Pas ett intressant vin för grillen

Av den 5 juni, 2017

Idag provar jag ett relativt ungt franskt vin från producenten François Lurton, nämligen Mad Janeil Le Petit Pas 2015.

Vinet bjuder på en generös fruktig doft med en ton som jag känner igen men först har problem att identifiera, men efter en stund kommer jag på att det är lavendel. På näsan bjuder vinet på en kryddig doft med toner av fat, björnbär, lavendel och choklad.

Smaken är generöst kryddig med toner av fat, björnbär, svarta vinbär, viol och choklad.

Detta vin passar till de flesta kötträtter och är definitivt ett bra grillvin, jag skulle vilja servera det till en grillad entrecote med vitlökssmör och kanske en bakad potatis med ett örtsmör.

Jag tycker att detta är ett lättillgängligt vin som många kommer gilla, samtidigt är det tillräckligt intressant för att jag skall vilja dricka det flera gånger.

Om Mas Janeil
Egendomen Mas Janeil, utanför staden Maury, fångade François Lurtons intresse redan för femton år sedan då han insåg markens utomordentliga potential och började göra vin där.

2009 fick han chansen att köpa egendomen på 24 hektar och slog till direkt, kombinationen av perfekt mikroklimat, mineralrik jordmån med skiffer och krita och gamla vinstockar ger förutsättningar att skapa lysande röda viner!

Om tillverkningen
Druvorna är handskördade och en del av vinet har vilat på fat i tio månader för ökad komplexitet, medan resten lagrats i cementtankar för att bevara den fina fruktigheten och inslaget av ”garrigue”, den kryddiga undervegetationen i Côtes de Roussillon.

Mad Janeil Le Petit Pas
Pris: 99 kronor
Nummer: 79687

Mad Janeil Le Petit Pas får hela…

Karl-Johan Sandberg, Mat & Dryck | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login