Mackor ersätter lagade måltider

Av den 20 november, 2016

Smörgåsen seglar upp som en alldeles egen maträtt vid huvudmåltiderna lunch och middag även om den fortfarande är mest populär vid frukosten. Inte minst ungdomar ser mackan som ett bekvämt och gott alternativ till lunch eller middag.

Matiga mackor på rustika bröd med inspiration från hela världen är något av det trendigaste just nu och så sent som förra veckan utsågs Sveriges bästa macka på Mack-SM vid Sthlm Food & Wine. Frida Lundh från Mörrum tog hem priset för sin macka som i korthet kan benämnas som sushi i surdegsbröd, med limegravad lax, wasabi-majonnäs, koriander, avokado och spenat.

Se recept och bilder på vinnarmackan Japan tur & retur och de sju andra finalistmackorna här.

Mackor är ett bra alternativ till lagad mat och man kan få med många olika slags ingredienser och näringsämnen, bara man tänker till, säger Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016 och en av jurymedlemmarna. Det ska vara bra saker på mackan och inte för lite bröd.

Nästan var fjärde person äter numera en macka till lunch minst en dag i veckan och var fjärde äter det till middag lika ofta. Detta visar den årliga undersökning som Brödinstitutet gör med hjälp av analysföretaget United Minds.

Mackor kan förstås vara en hel måltid, säger Maria Sitell, talesperson på Brödinstitutet. Med bra bröd och bra pålägg blir det en minst lika god och bra måltid som den som har lagats i ugnen eller i en kastrull. Mackor generellt är ju klimatsmart då bröd ger väldigt låga utsläpp av växthusgaser.

Mat & Dryck
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login