Lustans Lakejer spelar på Vinöns Värdshus

Av den 25 juli, 2018

Det kommer att bjudas på en riktigt nostalgiresa på Vinöns Värdshus när synthpopgruppen Lustans Lakejer ställer sig på Vinöns scen!

Lustans Lakejer är en svensk new wave- och synthpopgrupp, verksam åren 1979–1986 med flera senare återföreningar.

Gruppen skivdebuterade 1980 och anses vara banbrytande pionjärer för svensk new wave och syntmusik. Deras musik är influerad av grupper som Roxy Music, Ultravox, Duran Duran och Japan.

Lustans Lakejer bildades 1978 av Peter Bergstrandh och Urban Sundbaum. Johan Kinde anslöt och han blev bandets förgrundsgestalt. Gruppen var till en början ett punkband, men med Roxy Music som förebild fann de sin stil. Textmässigt var Johan Kinde influerad av författare som Oscar Wilde och musikaliskt hämtades inspiration från postpunkband som Magazine och Joy Division. När Kinde och Bergstrandh skrivit låten Diamanter (som senare spelades in i en mer känd synthversion) hade gruppen funnit en egen stil som skiljde sig från hur de flesta andra svenska band vid den den här tiden lät och såg ut.

De skrev kontrakt med skivbolaget Stranded Rekords och i maj 1980 gavs den första singeln ut med låtarna Diamanter och Tidens melodi. Den följdes av ytterligare en singel, Kärlekens nöjen/Man med paraply samt medverkan på PopJob ett samlingsalbum från Stranded, innan det självbetitlade debutalbumet Lustans Lakejer gavs ut tidigt 1981. Bandet bestod då även av Adrian Valery (gitarr) och Jan Kyhle (klaviatur).

Efter debutplattan kom singeln Skuggan av ett tvivel. Till denna fick gruppen en ny medlem, Christer Hellman, som först ersatte Kyhle på klaviatur och sedan blev bandets trummis. Skuggan av ett tvivel räknas som den sista av gruppens mörka singlar. Därefter gjorde gruppen en mer poporienterad musik i tidstypisk new romantic- och synthpopstil vilket föranledde ett kommersiellt genombrott för gruppen.

I januari 2011 släpptes ett nytt Lustans Lakejer-album, Elixir. Det innehåller bland annat låten ”Eld och vatten”, en duett med Jenny Silver.

År 2016 firade gruppen 35-årsjubileet av utgivningen av Uppdrag i Genève med en turné där de framförde albumet i sin helhet och där hela originalsättningen från 1981 förutom Peter Bergstrandh medverkade.

År 2017 gjorde gruppen en turné där de framförde albumet En plats i solen från 1982 i sin helhet. På den medverkade bland andra den tidigare medlemmen Christer Hellman på trummor och Richard Barbieri, som producerade albumet, på keyboards.

Nu är det äntligen dags för alla som var med under den gyllene eran då det var dekadens som stod på menyn, missa inte Lustans Lakejer nu på fredag 27 juli när de besöker Vinöns Värdshus!

» Mer info här «

Kultur & Musik | Vinöns Värdshus
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login