Louis Roederer Brut Vintage 2012 – efterlängtad champagne från toppårgång

Av den 13 februari, 2018

Senaste årgångschampagnen från Louis Roederer var 2009. Nu kommer 2012 till Systembolagshyllorna, en hyllad årgång präglad av liten skörd med exceptionellt bra koncentration.

Efter Louis Roederer Brut Vintage 2009 följde två år utan vintage-produktion. Orsaken till det stora årgångshoppet var att vädret 2010 och 2011 inte gav den mognad man eftersträvar i pinot-druvorna från de nordliga lägen som utgör basen i husets årgångschampagner. Nu lanseras emellertid årgång 2012, hyllad som exceptionellt bra i internationell vinpress. En efterlängtad toppårgång med koncentration, fyllighet och struktur.

2012 var ett av de mest utmanande åren någonsin i Champagne. Men svåra väderförhållanden leder ofta till stora viner, något som var fallet detta år. Vädrets makter gav en liten skörd som dock höll ovanligt hög mognad, vilket gav viner med fyllighet och struktur värdig ett riktigt stort årgångsvin, säger man på Louis Roederer.

Louis Roederer Brut Vintage 2012 är gjort av 70 procent pinot noir och 30 procent chardonnay. En liten del av vinet, cirka 8 procent, vinifierades i ekfat vilket märks som en lätt avrundning och toner av rostad mandel i smaken. Årgångens solmogna fyllighet balanserar mineraliteten från pinot noir odlad i byarna Verzy och Verzenay, långt norrut i Champagne. Vinet har lagrats 4 år på jästfällningen i flaska, och ytterligare 6 månader efter avlägsnande av jästfällningen.

Karaktären är ännu ungdomlig, med en subtil doft av citrus och limeblad tillsammans med en lätt rökig mineralkaraktär och rostad mandel. Smaken bjuder på kalkig mineralitet, mjuk men fyllig frukt och lång eftersmak. Tack vare den rika årgången kan vinet avnjutas redan nu, men kommer också att utvecklas länge under lagring.

Louis Roederer Brut Vintage 2012 finns i Systembolagets fasta sortiment

Louis Roederer Brut Vintage 2012
75 cl
575 kr
art nr 76510

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login