Lokalt | Weihenstephaner 1516 Kellerbier på Systembolaget i Örebro

Av den 6 april, 2016

500-årsjubileum för världens äldsta livsmedelsförordning.

Gud bevare humle och malt – skrevs det i den bayerska Reinheitsgebot för öl våren 1516. Förordningen, som innebar att öl endast fick innehålla malt (korn), humle och vatten, är den äldsta ännu gällande för livsmedel i världen. Den ligger dessutom under behandling hos UNESCO som världskulturarv och har haft en avgörande betydelse för lagerölets utveckling de senaste århundradena.

För att fira 500-årsjubiléet lanserar vi 22 april Weihenstephaner 1516 Kellerbier på Systembolaget i Örebro, ett öl dedikerat till bayersk ölhistoria och Reinheitsgebot. Weihenstephan har valt att hylla fenomenet i form av en märzen-lager, ett aningen starkare lageröl som lagras extra länge, särskilt för festliga tillfällen.

Regleringen 1516 av ölbryggningen i Bayern gjordes av hälsoskäl och spreds under århundradena över hela Tyskland. Samtidigt har den blivit en stolthet och helig tradition hos tyska bryggare, som utvecklat lagerölet till en extremt smakfull dryck, enbart på basis av maltrostningar, humleblandningar och lagringsmetoder.

Även vattnet och jästen är centrala för en äkta tysk lager. Dock ingick inte jäst i Reiheitsgebot, då den på 1500-talet ännu inte var känd. Tillsatsen av jäst är en sak man har tummat på i lagstiftningen, liksom på senare decennier bland annat tillåtelsen att sälja importerad öl som inte följer det gamla påbudet om ingredienser.

Mat & Dryck | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login