Lokalt | Vinnarna på Örebrogalan 2016

Av den 18 mars, 2016

Alla vinnarna på Örebrogalan 2016, vinnare och motiveringar.

Årets Kulturpris
Hederspriset till Hjalmar Bergmans minne 2016

Sedan ankomsten till Sverige i slutet av 1960-talet efter avslutad utbildning i hemlandet Bulgarien har pristagaren varit sin nya hemstad Örebro trogen med obruten kraft under lång och framgångsrik tid. En varmt uppskattad lärare vid Musikhögskolan och en aktiv konsertpianist som aldrig vilat på sina lagrar.

Erkänd som en av vårt lands finaste kammarmusiker har pristagaren en lång rad inspelningar på grammofon/CD och framträdanden i radio och TV på meritlistan.

Med sin fallenhet för musikalisk och verbal kommunikation har vår pristagare varit en flödande inspirationskälla för sina elever och, inte minst, vunnit starkt gehör hos publiken.

Vinnare: Albena Zaharieva

Årets Bragd
Teresia Keskilato gick en kvällspromenad med sin hund i närheten av Viktoriabron i centrala Örebro söndagen 22 februari 2015. Det fanns inga människor ute vid denna tidpunkt. Hon pratade i telefon med sin syster som vid denna tidpunkt var bosatt i Kiruna. Teresia (vår pristagare?) hörde en äldre kvinna skrika på hjälp efter att ha ramlat i Svartån. Hon kopplade loss hunden och med kopplet till hjälp försöker hon hjälpa den utsatta kvinnan. Under räddningsarbetet hamnade mobiltelefonen i vattnet och samtalet bröts. Systern förstod allvaret i situationen och att hon måste kontakta SOS-Alarm. Att ringa ett nödsamtal från Kiruna och inte veta var systern befann sig var en stor utmaning. Hon visade stor sinnesnärvaro och hade lokalkännedom om att systern brukade rasta hunden i Stadsparken nära Svartån vilket innebar att räddningspersonal kunde komma till platsen. Örebro brottsförebyggande råd vill tacka för ett rådigt ingripande och sinnesnärvaro som räddade en äldre kvinnas liv.

Vinnare: Systrarna Teresia och Viktoria Keskitalo

Årets Näringslivspris
Ett genuint Örebroföretag med anor från 30-talet där snabb service och god lagerhållning är två av ledorden för framgång och som med sin förmåga att anpassa sig räknar med att finnas kvar länge på marknaden.

Vinnare: Centrala Gummi

Årets Idrottsledare
Årets Idrottsledare är en person som inte bara brinner för sin idrott och förening utan även ser till att fler får möjlighet att delta, uppleva och njuta av den. Arbetet med ungdomarna utgår från ett balanserat och nära ledarskap där ansvar och fysisk teknik går hand i hand med glädje och personlig utveckling. Allt med tron på att inte bara bygga idrottare utan också starka, självständiga individer. Beviset på ett starkt driv och en tro på sig själv är inte minst faktumet att Örebro två år i rad stått värd för SM i softball.

Vinnare: Sanna Hermansson, KIF Eagles

Årets Miljöpris
Vinnaren av årets miljöpris har med engagemang och passion lyckats med det många trodde var omöjligt. Genom hennes restaurang väcker hon intresse för den vegetariska kosten hos många örebroare. Med högt ställda krav på råvaror som ska vara lokalproducerade och ekologiska och etiskt märkta skapar hon förutsättningar för andra att välja kost med miljön i fokus. För henne är det viktigt att arbeta utifrån hälso- och miljöperspektiv för att kunna lämna jorden vidare till nästa generation!

Vinnare: Margareta Rosengren, Rosengrens Skafferi

Årets Guldvinge
”Tre miljoner sålda skivor och flera världsturnéer har gjort Örebros främsta musikexport älskade såväl internationellt som i hemstaden och fans från när och fjärran reser hit för att uppleva idolernas stad. Men de internationella framgångarna har inte på något sätt påverkat bandets eviga kärlek till hemstaden. En rak översättning i titeln på deras mest sålda skiva ”Pennybridge Pioneers”, med både slottet och Svampen på omslaget, spred begreppet Örebro över hela världen och 2015 släppte de sitt första album på åtta år. Våra mest beresta Örebroambassadörer är äntligen tillbaka.”

Vinnare: Millencolin

Årets Exportföretag
Med ökad försäljning som mål har man de senaste åren fokuserat på utveckling och att bredda sin produktportfölj. Det har varit en lyckad strategi. Försäljningen, där kunderna i huvudsak finns utomlands, har ökat markant och slagit rekord. Det har öppnat för nyanställningar och ytterligare investeringar för att möta efterfrågan. Trendkurvan pekar fortsatt spikrakt uppåt.

Vinnare: Cambrex Karlskoga

Årets Örebroare
Ljuvt är att veta att årets Örebroare med enträget arbete och en stark vision har lyckats att sätta både Örebro på Sverigekartan och den internationella kartan.

Ljuvt är att veta att årets pristagare också lyckas med att locka hit många förväntansfulla människor varje år.
Ljuvt är att veta – att Årets Örebroare, framröstad av NA:s läsare är:

Vinnare: Jens Schollin

Årets Ungdomspris
Fanny har en kontinuerligt stigande utvecklingskurva inom sin sport. Som 16 åring var hon svensk mästarinna inom sin årsgrupp. Under 2015 presterade hon toppresultat under ungdoms-VM. Fanny är vår trestegshopperska som är redo att ta det tredje steget in i Senioreliten.

Vinnare: Fanny Ernestam

Årets Innovation
Årets vinnare är en innovation för framtiden. Bakom den står ett erfaret team med både teknisk kompetens och starkt affärsdriv. Med en stor entreprenöriell kraft och med förmågan att lyssna till sina kunders behov har grundarna arbetat på ett målinriktat sätt. De har tillfört kraftfulla resurser för att lyckas med visionen att med sin produkt i framtiden vara en stark aktör på en internationell marknad.

Vinnare: Appivo

Årets Tillväxtföretag
”Att växa genom att våga tänka nytt är en del av framgångsreceptet för Årets tillväxtföretag 2016. De idérika entreprenörerna förser marknaden med attraktiva och spännande bostäder för den moderna människan. Utifrån kvalitet och hållbarhet har de med kraft byggt ett starkt företag med stora möjligheter att fortsätta sin spännande tillväxtresa!”

Vinnare: Bygg Enterprise Sweden AB

Årets Digitala Innovation
Enkelhet, användarfokus och stor förändringspotential för en hel bransch kommer ge eko både nationellt och internationellt.

Vinnare: Rapp

Millencolin Music Prize
Mohlavyr (Ulrika Mohlin) beskrivs ofta som en drivande och experimentell artist som gärna kombinerar sin musik med teater och egen konst i sina framföranden och projekt. Kanske att Mohlavyrs egen etikett ”måleriskt, dynamiskt, lekfullt och fantasieggande” bäst beskriver hennes skapande. Hon har turnerat i Tyskland, gjort 100-tals spelningar i Sverige och varit förband till bl.a. Kajsa Grytt och Mikael Wiehe. Debutalbumet ”Fish in Trees” kom 2012 och följdes 2015 upp med det svenska ”Krympta drömmar”.

Vinnare: Mohlavyr

Örebro kommuns kvalitetspris
Processen vid Skebäcks reningsverk ger upphov till stora mängder näringsrikt slam. Genom ett systematiskt arbete med att eliminera utsläpp till reningsverket, och genom en effektiv rening av slam, har enheten lyckats med att få fram en restprodukt som är tillräckligt ren från gifter för att kunna användas som gödning i jordbruket.

Genom minskning av skadliga ämnen i avloppet minskas också mängden av dessa ämnen i Svartån och Hjälmaren, och Örebroarna får en bättre miljö till lägre kostnad.

Vinnaren får priset för ett imponerande utvecklingsarbete som i alla detaljer, på kort och lång sikt, har fokus på värden för miljön!

Nöje | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login