Lokalt | Urpremiär för En slavisk dans av Staffan Göthe

Av den 8 september, 2015

Den 26 september är det urpremiär för En slavisk dans av Staffan Göthe på Örebro länsteater. Pjäsen är nyskriven och regisseras av Rikard Lekander.

Hon är utbränd, trött och medelålders. Nu vill hon berätta för oss om hur allt blev som det blev. Triangeldramat, nyårsresan, renoveringen som aldrig blev klar och bröllopet som kom av sig. Men minnet är opålitligt och berättelserna hittar sina egna vägar. En drömsk resa genom inre landskap, folktomma restauranger och europeiska huvudstäder. Alltihop till tonerna av stämningsfull och dansant musik.

Med sin speciella vardagsabsurda ton tar Staffan Göthe i sin nya pjäs med oss till en samtid vi känner igen. Vi möter självförverkligandets vansinne, det goda livets stress och längtan efter att få känna tillhörighet. Pjäsen är en generös och myllrande föreställning med stor ensemble – en musikalisk och mörkt humoristisk skrattspegel av det land vi lever i.

Staffan Göthe är skådespelare och en av Sveriges främsta och mest spelade dramatiker. Som dramatiker debuterade han 1972 med En natt i februari, och sedan dess har han skrivit drygt 20 pjäser, bland dem En uppstoppad hund (1986) och Temperance (2000). 2001 – 2010 var han knuten till Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm för vilken han skrev Byta trottoar, Stjärnan över Lappland och Kvart-i-femekot. Staffan har belönats med flera utmärkelser genom åren, till exempel Expressens teaterpris, Svenska Akademins teaterpris, Stockholms stads hederspris och den kungliga medaljen Litteris et Artibus.

”Min ingång till ”En slavisk dans” var – som alltid – min tilltro till teaterns unika förmåga att inte bara slaviskt avbilda verkligheten utan snarare genom oväntade, djärva, infama, skrattretande och sinnliga slussar lysa upp det välkända till något häpnadsväckande och få det vi kallar ”Verklighet” att framstå som en ny och fantastisk uppfinning. Efter min tid på Teater Brunnsgatan Fyra kände jag suget efter ett mer utmanande format, svängrum och mycket folk – en längtan som resulterade i ”En slavisk dans”. Jag önskar att publiken går hem från teatern upprymd och uppfylld av frigjorda känslor och underbara tankar.”
–Staffan Göthe, dramatiker

För regi står Rickard Lekander, en av de senaste årens raketer på de svenska teaterscenerna. Rikard är skådespelare och regissör som gjorde sig ett namn bland annat genom att starta skräckteatern Farozonen i Malmö. Som skådespelare har Rikard setts både på Teatr Weimar och Dramaten. Som regissör var han bland annat arbetat på Malmö Stadsteater (Gengångare & Zombies 2012), Unga Dramaten (Necronomicon 2013), Uppsala Stadsteater (Sinatra 2015) och Helsingborgs Stadsteater (Frankenstein 2014).

För koreografin står Birgitta Egerbladh. Hon har en lång och gedigen meritlista som koreograf och dansare. Hon är hedersdoktor vid humanistiska fakulteten vid Umeå universitet och har rönt uppmärksamhet för sin regi av humorgruppen Klungans föreställningar Det är vi som är hemgiften (2008) och Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter (2011).

En slavisk dans är en samproduktion mellan Örebro länsteater och Västmanlands teater i samarbete med Örebro och Västerås kulturskolor. Inräknat ensemble och statister är det upp till 17 personer på scenen. Repetitionerna har hållits både i Västerås och Örebro och efter spelperioden på Örebro Teater flyttar hela produktionen till Västerås.

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login