Lokalt| Två av Sveriges mest prisvärda boxar

Av den 12 maj, 2016

Vinordic Wine Challange syftar till att utse de mest prisvärda vinerna och fokuserar på smak i förhållande till pris. Under tävlingen utseddes KWV Chardonnay och Puychéric Syrah Rosé till de mest prisvärda boxarna just nu. Båda vinerna gick hem med guldmedalj och blev utnämnda ”Best Value” i sin kategori.

Den 26 april utsågs Sveriges mest prisvärda viner på Vinordic Wine Challange, en tävling där smak i förhållande till pris får stå i centrum. Tävlingen bedömer alltså vilka viner som ger mest valuta för pengarna. Tävlingen avgörs genom att en vinnare i varje prisklass och kategori utses, sedan ställs dessa i final mot varandra och en guld-, silver- och bronsmedaljör utses oavsett vilken prisklass.

Under tävlingen provades 700 viner i 42 olika klasser från 21 olika importörer. Inte ett helt lätt jobb med andra ord. Årets jury bestod av Susanne Berglund Krantz, Ulf Engelhardt, Jan Rosborn, Gunilla Hultgren Karell, Igor Arvidsson, Anders Röttorp, Magnus Waern, Claes Löfgren och Sofia Ander. Juryns ordförande var Bengt-Göran Kronstam.

Puychéric Syrah Rosé vann guld i kategorin ”Rosévin på box” samt Best Value i kategorin ” 199+ kr/3 liter”. Extra roligt var det att Puychéric Syrah Rosé var det enda rosévinet på box som fick någon utmärkelse under tävlingen. Vinet har en frisk, medelstor doft av röda bär och örter. Smaken är torr, generöst bärig och fruktig med tydliga inslag av hallon och örter med en välbalanserad syra. Puychéric Syrah Rosé är gjort på 100 % syrah som krossas och jäser tillsammans med druvskalen en kortare tid. Därefter tappar man av den klara musten och låter vinet jäsa klart utan skal, vilket ger det färdiga vinet lagom mycket färg.

Passar till matiga sallader samt asiatiskt/kryddstarkt, går även bra som aperitif.
Puychéric Syrah Rosé, 199 kr, nr 2209

KWV Chardonnay vann guld i kategorin ”Vitt boxvin” samt Best Value i kategorin ”200 kr och uppåt/3 liter”. Vinet har en finstämd doft med frukt och fat i fin kombination. Lätt smörig smak med frisk syra och inslag av citrus, äpple, mandel och tropisk frukt. Vinodlingarna för KWV Chardonnay influeras av närheten till Stilla Havet vilket bidrar till milda somrar och vintrar med god nederbörd. Havets svalkande vindar ger långsam mognad åt druvorna, vilket bidrar till friska viner med välutvecklade aromer. Vinet är jäst och lagrat i 3 månader på franska ekfat.

Passar till skaldjur samt rätter av fisk och fågel.
KWV Chardonnay, 209 kr, nr 7055

Boxarna hittar man på Systembolaget i Örebro.

Mat & Dryck | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login