Lokalt | Teater Martin Mutter tilldelas 1 040 000 kr

Av den 18 juni, 2015

Drygt 50 miljoner kronor fördelas till 56 aktörer inom den fria scenkonsten. Det står klart när Kulturrådet fördelar verksamhetsstöd för nästa år till fria aktörer inom teater, opera, cirkus, performance och övriga uttryck.

Teater Martin Mutter tilldelas 1 040 000 kr.

Tre aktörer beviljas verksamhetsstöd för första gången, efter att tidigare haft produktionsstöd. Detta för att de visat på en positiv och stadig konstnärlig utveckling och anses viktiga inom sina respektive områden.

  • NewOpera CO är en nyskapande musikteatergrupp från Göteborg som arbetar i kammarformat för barn och vuxna. Gruppen leds av Niklas Rydén och turnerar både i Västra Götaland och övriga Sverige.
  • Teater Kurage är en fri teatergrupp i Göteborg med tre konstnärliga ledare: Rebecca Alverfors, Charlotta Grimfjord Cederblad och Åsa Holtz. Sedan 2002 verkar Teater Kurage på en fast scen på Hagateatern som de delar med Teater Tamauer.
  • Banditsagor blandar element från teater och klassiskt sagoberättande och gör föreställningar för både barn och vuxna. De har sin bas i Malmö men turnerar på bland annat bibliotek, i skolor och parker både i Skåne och i andra delar av landet.

Ett flertal av de aktörer som beviljas verksamhetsstöd bedriver en omfattande nationell turnéverksamhet och drygt 60 procent av aktörerna riktar sig till den unga publiken. De aktörer som beviljats samma belopp som föregående år har även fått en uppräkning motsvarande två procent som kompensation för pris- och löneökningar.

Kulturrådet har också ökat stödet till följande sju aktörer som visat på konstnärlig utveckling inom sina olika uttryck: Pygméteatern, Lule Stassteater, Lumor, Poste Restande, Skuggteatern, Teater Jaguar och Teater Uno. Dessutom tilldelas Teater Trixter, Lilith Performance Studio och Teater Tre tillfälligt ökade stöd för internationella samproduktioner, gästspel och utbyten.

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login