Lokalt | Tandemhopp ett semesteräventyr i miniformat

Av den 25 juli, 2014

Örebroguiden begav sig till Örebro fallskärmsklubb för att prova på ett tandemhopp. Vår testpilot för dagen var Janne Wilhelmsson mer känd som krögaren som driver Bröderna i hallen och Vinöns värdshus.

Janne hur känns det så här inför hoppet?
– Det känns helt underbart, jag fuskar lite då jag gjorde ett tandemhopp när jag fyllde tjugofem år.

Var det tandemhoppet en present?
– Ja det var det, jag tycker att det är en bra grej att önska sig. Det är en upplevelse man bär med sig. Efter hoppet ville jag gå kursen men det kom annat i mellan så det rann ur i sanden.

Varför gör man en sådan här grej som att hoppa tandem?
– Det kanske du är mer lämpad att svara på (Janne skrattar).

Det skulle jag inte vilja påstå, jag har i och för sig hoppat fallskärm i snart tjugo år men faktiskt aldrig hoppat tandem, varken som passagerare eller pilot.
– Jaha, för mig handlar det om äventyret och upplevelsen. Jag gillar när det händer saker runt mig och det blir lite äventyr av det hela.

tandemhopp fallskärm

Tandemhopp är ett rätt lätt sätt att få tillgång till upplevelsen hur det innebär att hoppa fallskärm?
– Ja absolut. Man behöver inga förkunskaper, det är bara att komma ut och få lite instruktioner, sen bär det iväg.

Jag skulle vilja tillägga att det inte krävs att man är speciellt stark eller vältränad för att klara av ett fallskärmshopp, man skall vara normalt frisk och inte ha några skador på rygg eller ben.

Men nu är det dags för dig att göra dig iordning.
– Ja då kör vi.

Janne blir nu utrustad med den sele som han kommer vara sammankopplad med tandempiloten genom. Han får sedan cirka tio minuters genomgång innan vi sätter oss i flygplanet.

Efter cirka tjugo minuter så börjar vi närma oss tre tusen meter vilket är höjden vi skall hoppa från. Joel som är tandempilot ger Janne några sista instruktioner innan dörren öppnas.
Janne har varit lugn fram till nu, men nu ser man att det börjar bli allvar. Kameramannen Rikard klättrar ut och ställer sig på utsidan av flygplanet, Joel och Janne börjar hasa sig upp mot dörren. Själv kollar jag min utrustning och kamera ännu en gång och gör mig redo för hopp.

tandemhopp fallskärm

Joel och Janne sitter redo i dörren, Redy, Set, GO signalerar Joel och vi hoppar alla av flygplanet.

Vi ligger i fritt fall och Janne ser lycklig ut, Rikard flyger in tätt framför och fotograferar och filmar, han har en stillbildskamera och en videokamera monterade på sin hjälm. Själv ligger jag lite längre ifrån och filmar hela ekipaget. På femton hundra meter (efter ca: 30 sekunder) så drar Joel tandemfallskärmen, jag och Rikard faller ifrån för att lösa ut våra egna fallskärmar.

tandemhopp fallskärm

Väl på marken efter en skolbokslandning möter jag en smått euforisk Janne.

Hur var hoppet?
– Det var fantastiskt! En adrenalin kick och samtidigt väldigt vackert.

Så beskriv hoppet lite kort.
– Först har man flygresan som är väldigt vacker, jag kände mig lugn fram tills dörren öppnades, då började pulsen stiga. Man hör dånet och farten, allt blir väldigt påtagligt och adrenalinet börjar flöda. Sen ligger man i fritt fall och det är en riktig adrenalinkick, när man senar hänger under fallskärmen så blir allt lugnt och man kan njuta av utsikten. Jag fick prova på att styra fallskärmen och sen visade Joel hur kraftigt det går att svänga.

– Men det här är någonting som måste upplevas det går inte att beskriva på ett rättvist sätt. Jag rekommenderar verkligen alla att prova det!

För att boka ett tandemhopp eller om man har frågor om kurser och annat ring: 073-5677265.

För mer information och priser besök Örebro fallskärmsklubbs hemsida här>>

karl-johan-sandbergKarl-Johan Sandberg, Reportage
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login