Lokalt | Sydafrikanskt kvalitetsvin på Systembolagets hyllor i Örebro

Av den 12 maj, 2016

Sydafrikanskt kvalitetsvin på Systembolagets hyllor i juni – Oudeskip Reserve Mourvedre.

Den 1:a juni lanserar vi en spännande nykomling från Sydafrika på Systembolaget rödvinshyllor – Oudeskip Reserve Mourvedre från den erkända producenten Zorgvliet Wines belägen i Stellenbosch. Med tydliga influenser från Rhônedalen i Frankrike får vi här det bästa av två världar. Den smakrika och örtiga stilen från den ursprungligt franska druvsorten, men odlad och skördad i det varma, sydafrikanska klimatet som ger vinet en generös och fruktig karaktär.

Oudeskip Reserve Mourvedre är en hyllning till de gamla sjöfararna och deras skepp som seglade den gamla handelsrutten mellan Europa och Orienten via Godahoppsudden i Sydafrika. På gamla sjökartor från 1687 så har man hittat en udde med benämningen Oudeskip (gammalt skepp). Bakgrunden till denna markering är än idag höljt i dunkel men myten säger att namnet och denna udde är en hyllning till de upp emot 3 000 skepp som har förlist i de svåra stormarna längs denna kust genom århundradena.

Även Oudeskip Reserve Mourvedre har delvis skeppats efter samma rutt upp till Europa och vem vet om även detta fartyg som i ett ödets nyck då seglade förbi den gamla udden Oudeskip.

Druvorna till Oudeskip Reserve Mourvedre kommer från en långtidskontrakterad odlare som har ett mycket nära samarbete med Zorgvliet Wines. Vinmakaren har arbetat tillsammans med odlarna under hela odlingssäsongen fram tills skörden, för att säkerställa att druvorna hanterats på ett optimalt sätt. Druvorna skördades för hand från slutet på februari till mitten av mars 2015 och efter avstjälkning och maceration så jästes druvorna på ståltank. 50 % av mourvedrevinet och allt pinotagevin lagrades sedan i sex månader på ett år gamla franska 225 liters ekfat för att ge en ekfatston samt bidra till en mer komplex karaktär i vinet.

Produktfakta

  • Druvsorter: 85% Mourvèdre, 15% Pinotage Årgång: 2015 
  • Alkoholhalt: 14 % vol 
  • Systembolaget artikelnummer: 6648 
  • Antal butiker: 210 
  • Pris: 99 kr, 750 ml 
  • Lanseringsdatum: 2016-06-01

Mat & Dryck | Rödvin
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login