Lokalt | Sveriges största crowdsourcade öl blir ännu större

Av den 14 juli, 2016

Årets crowdsourcade Imperial Saison blir en blandning av de två tidigare recepten, bryggd med både svarta och röda vinbär.
2014 släppte Poppels Bryggeri Sveriges – kanske hela världens – första crowdsourcade öl.Projekt 003: Imperial Saison var bryggd på donerade röda vinbär från privatpersoner i och runt om Göteborg.

Succén var ett faktum när Systembolagets servrar kraschade vid webbsläppet.

Inför uppföljaren Projekt 007 förra året spände bryggeriet bågen ytterligare och gav sig ut på insamlingsturné i några av Sveriges största städer. Även denna gång ringlade köerna långa utanför butikerna när tusentals entusiaster ville försäkra sig om en flaska av det omtalade ölet.

Nu är det snart dags igen. Och i år skalar Poppels upp kampanjen ytterligare.

– Den här har kommit att bli en tradition och en given höjdpunkt på året för oss på bryggeriet. Det är ett sätt att få komma ut och lära känna våra ölhjältar på riktigt och verkligen samlas kring öl på ett kreativt sätt. Båda de tidigare ölen har fått väldigt bra respons, så det var egentligen aldrig någon tvekan om att det skulle bli ett tredje i serien, säger Mats Wahlström, VD och marknadschef på Poppels Bryggeri.

Den stora skillnaden mot tidigare år är att Poppels den här gången inte är ensamma. Den rikstäckande pubkedjan Bishop’s Arms är med på tåget och insamlingen kommer att äga rum på 16 av deras pubar i 14 olika städer.

– Vi känner stor glädje och ödmjukhet inför att Sveriges största ölfolkbildare vill göra det här med oss. Det är ett kvitto på att vi verkligen lyckats åstadkomma något under våra första år i branschen, kommenterar Mats Wahlström samarbetet.

– Bishop’s Arms och Poppels har passionen för bra öl gemensamt. Vi har så klart följt Poppels och deras tidigare påhitt. När frågan kom behövde vi inte fundera särskilt länge. Det här blir ett roligt sätt att engagera våra gäster kring det vi brinner för allra mest, säger Fredric Kvarnström, marknadsansvarig på Bishop’s Arms.

Ölet som ska bryggas är precis som tidigare år en Imperial Saison med vinbär. Efter röda vinbär 2014 och svarta året efter kommer Projekt 009 att innehålla en blandning av de två.

– Tanken med vår projektserie är att vi ska utmana oss själva och alltid komma med något nytt. Samtidigt var det viktigt för oss att hitta en ingrediens som många människor har i trädgården. Med en blandning av svarta och röda vinbär har vi alla förutsättningar att brygga ett spännande öl och samtidigt få många ölhjältar att donera, säger Daniel Granath, bryggmästare på Poppels.

Insamlingsturnén kommer till Örebro torsdagen den 18/8

När bären är insamlade kommer ölet att bryggas, ölhjältarna som utfört dådet att hyllas – bland annat genom att få sina namn på flaskans etikett – och drycken ha premiär på Systembolaget och Bishop’s Arms i november.

Mat & Dryck | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login