Lokalt | Svenska kyrkans musikal Edens barn

Av den 29 juni, 2015

I sommar fylls S:t Nicolai kyrka med musikalstjärnor, körsångare och dansare när Svenska kyrkans stormusikal Edens barn har Sverigepremiär i Örebro. I rollistan finns ett flertal lokala artister med internationella meriter – och Fred Johanson reser hit från London för att spela rollen som Gud.

Den 17 juli har Edens barn Sverigepremiär i S:t Nicolai kyrka. Det är den första svenska versionen av Stephen Schwartz vackra musikal om föräldraskap, där publiken möter barnen Adam, Eva och Noa – och pappa Gud.

– Musikalen handlar om att vara ung och utmana. Vi får följa karaktärerna genom skapelseberättelsen på ett otroligt häftigt sätt där relationen mellan föräldrar och barn är den röda tråden, säger Anders Lennartsson, församlingsherde i Nikolai och producent till Edens barn.

Musikalstjärnan Fred Johanson spelar Gud
Erfarna musikalartisten Fred Johanson – känd från bl.a. Jesus Christ Superstar på Göta Lejon, Malmö Opera och i West End – bor i London men kommer till Örebro i sommar för rollen som Gud i Edens barn. Han beskriver sin rollkaraktär som en god, om än sträng, fader:

När Adam och Eva visar sig ha en egen vilja ställs allt på sin spets: Ansvaret och alla tuffa beslut. I Edens barn visar vi publiken en Gud som tampas med samma frågeställningar som jag tror de flesta föräldrar upplever, säger han.

Åtta föreställningar i medeltida S:t Nicolai kyrka
Edens barn är ett av Svenska kyrkan i Örebros arrangemang under Örebros 750-årsjubileum. Inför premiären 17 juli byggs S:t Nicolais medeltida kyrkorum om till musikalscen för att ge plats åt ensemblen på över 60 artister, orkestern – och en storpublik: Totalt ges åtta föreställningar den 17 till 26 juli.

Stjärnor och lokala förmågor
I rollerna finns musikalstjärnor med erfarenhet från stora uppsättningar i Sverige och utomlands: huvudrollen Adam spelas av örebroaren Andreas Gyllander, känd från Prince of Wales Teathre och Novellos uppsättningar av Mamma Mia! i London. Ingela Reinholdsson, senast från Lerbäcks teaters Tills döden skiljer oss åt, spelar Eva.

Mångsidiga artisten Robert Hannouch kommer närmast från två stora Englandsturnéer med musikalerna Miracle on 34th Street och Godspell – och efter rollerna som Abel och Ham i Edens barn spelar han i SVT:s tv-serie Mattemorden i höst. På scenen finns också Jacob Bergemalm med flera års erfarenhet från Wallmans salonger och Linda Sjöberg som bl.a. medverkat i Peter Flacks Hjalmarrevyer och Östgötateaterns uppsättning av Chicago – för att nämna några.

Under en audition hösten 2014 tog också ett 30-tal lokala, erfarna körsångare i åldrarna 9-60 en varsin plats i Edens barn-kören som finns med på scenen i båda akterna med sin viktiga roll som ”storyteller”. 

Arbetslösa ungdomar erbjuds jobb i musikalen
Med Edens barn kan Svenska kyrkan Örebro pastorat också erbjuda arbetslösa ungdomar ett första arbete genom feriepraktik.

– Vi ger plats för ett 20-tal feriearbetande ungdomar i sommar, i samarbete med Örebro och Lekebergs kommuner. Förutom direkt deltagande i ensemblen handlar det om praktiskt arbete runt musikalen, berättar Anders Lennartsson.

Boka musikalbiljett >>

Se alla medverkande >>

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login