Lokalt | Stort intresse när studenter bjöd på skräpmat

Av den 6 maj, 2016

Under fredagen bjöd studenter från Måltidsekologprogrammet på ”skräpmat”, det vill säga mat gjord på råvaror som butikerna i vanliga fall kastat.

Kön ringlade sig lång och många var nyfikna på vad dessa studenter kund ha hittat på medan andra säkert bara var ute efter en gratis lunch.

Örebroguiden fick sig en pratstund med Carolin Vallgren en av initiativtagarna.

Hej Carolin, vilken fantastisk uppslutning!
– Ja verkligen vi trodde aldrig att det skulle bli så här många som var intresserade, det är verkligen jätte roligt.

Berätta lite om ert event ”Skräpmat”.
– Vi är fem stycken måltidsekologstudenter som dragit igång detta på eget initiativ. Vi gör alltså detta på vår fritid och inspirationen kommer från en matmässa i Växjö som vi besökte och där man gjorde någonting liknande, det vill säga gav bort mat lagat på matsvinn.

– Eftersom vi går en utbildning om kost och miljö känns detta mycket relevant.

– All den maten vi serverar i dag skulle egentligen ha slängts på grund av utgånget bäst före datum eller att det snart går ut. Men vi vill inte fokusera på det negativa utan ge tipps och råd på hur man kan minska sitt eget matsvinn.

Vad är då dina bästa tipps när det gäller att minska sitt matsvinn?
– Kolla alltid i kylskåpet innan du åker och handlar.

– Villa man spara pengar och minska maten som slängs kan man köpa mat med kort datum i butiken som man kan frysa in eller planera dagens middag efter det man hittar.

– Stirra dig inte blind på bäst före datum, lukta och smaka på maten och lita på dina sinnen. Sista förbrukningsdag skall man vara försiktigare med dock. Bäst före datumet är dock bara en rekommendation och det heter ju bäst före och inte dåligt efter.

Maten man bjöd på var riktigt god och man kan inte tro att råvarorna skulle kastats, så man får kanske ge den vissna broccolin en andra chans.

karl-johan-sandberg-thu

Karl-Johan Sandberg, Mat & Dryck | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login