Lokalt | Scenit presenterar “Lilla Kulturpriset”– 10.000kr till en ungdom

Av den 24 oktober, 2015

Örebro län behöver ett kulturpris riktat enbart mot unga” – efter att den lilla frasen yttrats fanns det ingen återvändo. I en månads tid har Scenit jobbat för att instifta ett regionalt kulturpris för ungdomar – enbart ungdomaroch tillsammans med Öbo och Region Örebro län instiftar nu Scenit Lilla Kulturpriset i Örebro län. Priset i år består av en check på 10.000kr!

“Det känns så givet, som en självklarhet. Det finns många olika kulturpris i regionen idag, och även om få av dem aktivt utesluter unga kulturutövare är det väldigt sällan, kanske aldrig, ungdomar tilldelas ett kulturpris. Med Lilla Kulturpriset kan vi lägga exklusivt fokus på unga kulturutövare – en kategori ungdomar som det kryllar av i vårt län. Örebro behöver ett Lilla Kulturpriset, och nu finns det”, säger Siavash Vatanijalal, Verksamhetsledare på Scenit.

– “Jag är så glad att vi kan dela ut ett stipendium på Kulturnatten i år, det kommer bli svårt att välja ut en person eftersom Örebro är en så stark kulturell stad”, säger Lina Kvarnström, jurymedlem och med i planeringsgruppen för Kulturnatten.

Bakom finansieringen för årets Lilla Kulturpriset står ÖBO och Region Örebro län.

– “Jag tycker att det är ett mycket bra initiativ av Föreningen Scenit att premiera engagerade ungdomar inom kulturområdet. Inte minst som det är väl känt att kultur för, med och av unga hjälper till att skapa ett tolerant och öppet samhälle”, säger Rikard Åslund, chef för kultur och ideell sektor på Region Örebro län.

“Under de tio år som jag har hållit på med arrangemang och områdesdagar i våra stadsdelar har vi alltid värnat om och uppmuntrat lokala kulturutövare, som band, artister och andra grupper att delta på våra arrangemang. Därför är det ett nöje att vara en del i Lilla Kulturpriset, och vi öppnar gärna upp för årets vinnare att till nästa år vara med på något av våra olika arrangemang, som exempelvis VOX-festivalen”, säger Georg Barsom, stadsdelsutvecklare på ÖBO.

Nominering och utdelning

Lilla Kulturpriset kommer att att delas ut i samband med invigningen av Kulturnatten 2015, på Stora Scenen på Hjalmar Bergman-teatern. Allmänheten kan från och med idag börja skicka in nomineringar på scenit.se/lillakulturpriset, och kriterierna är enkla: den nominerade ska vara 13-25 år, bosatt i Örebro län och på något sätt ha utmärkt sig inom kultur i länet det senaste året.

Årets mottagare av Lilla Kulturpriset väljs av ungdomarna i planeringsgruppen för Kulturnatten samt representanter från Scenit.

Läs mer och nominera: scenit.se/lillakulturpriset >>

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login