Lokalt | Programmet för Kulturnatten 2015 färdigt

Av den 4 november, 2015

På bara en månads tid har Scenit tillsammans med en rad samarbetspartners lyckats rodda ihop ett gediget program med ett omfattande och brett kulturutbud inför Kulturnatten 2015, 20 november.

Kulturformer som dans, musik, teater, musikal, film, konst och teckenspråkig kultur är alla representerade, och sammanlagt erbjuds länet över 70 olika kulturakter!

– Visserligen har de få gråa hårstrån jag hade blivit väldigt många fler, men trots all stress som det tighta tidsschemat krävde för att få ihop det hela har det utan tvekan varit värt det, säger Siavash Vatanijalal, Verksamhetsledare på Scenit.

Över 600 personer är involverade i att skapa Kulturnatten, där den absoluta majoriteten är ungdomar från i princip alla delar av vårt stora län. Räknar vi in personal, tekniker, volontärer och andra som bidrar är det totala antalet uppe och nosar på fyrsiffrigt.

Med över 10 arenor/scener har Scenit med samarbetspartners på ett närmast magiskt sätt lyckats pressa ut maximalt av varje krona i årets halverade budget (jmf med 2014).

– Vi gick in med inställningen att Kulturnatten 2015 skulle bli minst lika bra som förra året, men i en lite mindre skala då årets budget och tidsram var betydligt mindre jämfört med tidigare år. Men årets arrangemang har växt tills sig rejält och blivit betydlig större än vi anade, säger Isak Snow, en av Scenit:s projektledare för Kulturnatten 2015.

En stor skillnad i planeringsfasen jämfört med tidigare år är att planeringsgruppen också bestått av ungdomar – ytterst kompetenta och extremt engagerade ungdomar.

– Scenit jobbar aktivt med delaktighet, och vi brinner för ungdomars rätt till inflytande. Därför ser vi detta som en naturlig del i arbetet med Kulturnatten, både nu och även i framtiden. Det är och ska vara ett arrangemang av och för unga kulturutövare i Örebro län, vilket i år också förstärks i och med instiftandet av Lilla Kulturpriset, säger Siavash Vatanijalal, verksamhetsledare på Scenit.

Den första utdelningen av Lilla Kulturpriset görs i samband med invigningen av Kulturnatten 2015, på Hjalmar Bergman-teatern. Fram till 15 november kan allmänheten nominera en ungdom som på något sätt utmärkt sig inom kultur i länet, därefter väljer juryn bestående av ungdomarna i planeringsgruppen för Kulturnatten, tillsammans med en representant från Scenit, ut årets prismottagare. Priset i år är 10.000kr, utan förbehåll, och finansieras av ÖBO och Region Örebro län.

Mer information om Kulturnatten och Lilla Kulturpriset hittas på respektive länk nedan.
scenit.se/kulturnatten
scenit.se/lillakulturpriset

Årets program för Kulturnatten 2015 finns att ladda ned digitalt på scenit.se/kulturnatten, och kommer finnas i en tryckt version utspritt i Örebro län inom en veckan.

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login