Lokalt | Prisbelönt Syrah i ordinarie sortiment

Av den 30 augusti, 2016

En utav nyheterna i Systembolagets ordinarie sortiment från den 1 september är ekologiska Koyle Royale Syrah 2013 från vinhuset Koyle. Vinet är välkänt i internationell press, tidigare årgångar har fått höga poäng i såväl Wine Spectator som Wine Enthusiast och Robert Parker.

Koyle Royale Syrah 2013 har en djup röd färg och i doften finner man toner av svarta vinbär, björnbär samt hallon. Vinet har en elegant struktur med en lång, nyanserad och kryddig eftersmak som gör sig bra till kraftfulla kötträtter med smakrika tillbehör, gärna kryddat med rosmarin och vitlök. Det passar även utmärkt till lagrad hårdost (men strunta i marmeladen till osten). Serveras mellan 16-18 grader och dekantera gärna vinet ca 30 minuter före servering.

Druvorna är biodynamiskt odlade och kommer från extremt små, utvalda vingårdslägen i Colchagua Valley. Odlingarna är placerade på steniga bergssluttningar där rötterna har möjlighet att absorbera mineraliteten och fräschören från den granit- och mineralrika jorden. För att få ett ännu tydligare terroiruttryck används minimal bevattning.

Vid starten 2006 valdes vingårdsområdet ut av terroir gurun Pedro Parra och odlingarna hamnade till stor del i helt obrukad mark högt uppe i Colchagua Valley. Detta för att få en tydlig terroir från det unika läget, jordmånen är lätt och man har valt att plantera vinrankorna tätt, säger Hanna Löfgren, produktchef på Arvid Nordquist.

Vid optimal mognad skördas druvorna för hand och förs till källaren för sortering. Vinifiering sker på små tankar för optimal extraktion av arom, smak och silkeslena tanniner. Efter fermentering lagras vinet på franska ekfat under 18 månader. Ingen filtrering sker innan buteljering.

Koyle Royale Syrah är ett av vinhusets mest prisbelönta viner som vid flera tillfällen har fått höga poäng i Wine Spectator som såväl Wine Enthusiast och Robert Parker.

Koyle Royale Syrah 2013

  • Pris: 149 kr
  • Art.nr: 4640
  • Ordinarie sortiment

koyle-royale-butik-02

Mat & Dryck | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login