Lokalt | Petter Nilsson håller hemvändarutställning

Av den 23 februari, 2016

Konstnären Petter Nilsson har åter vänt till Örebro och har på lördag vernissage för sin hemvändarutställning. En utställning där vi får möjligheten att se vad Petter hållit på med under sin tid i Stockholm.

Tavlorna som ställs ut är målade mellan 2008 och 2015 och man får här en chans att se hur Petter utvecklats med tiden.

Petter Nilsson är en skolad konstnär som studerat vid Örebro Konstskola men som har sina rötter i graffittin. Efter skolan flyttade Petter till Stockholm där han haft ett flertal utställningar.

-När jag nu tröttnat på Stockholm och bestämt mig för att flytta hem så insåg jag hur många målningar jag hade stod i förråd och på andra ställen och ville helt enkelt visa upp vad jag gjort under min Stockholms period för Örebroarna, säger Petter.

Petter hur skulle du vill beskriva sin konst?
-De flesta verken skulle jag kalla abstrakta men med en egen värd och det är den världen som gör att jag lyckas hålla ihop mina verk så pass bra som jag ändå tycker att jag lyckats med.

-Jag har en ganska egen bildvärld som går igen i de flesta av mina verk, basen är abstrakt men sedan plockar jag in referenser från både vetenskaplig illustration som tillexempel diagram och kartor men också från datorgrafik och annat beskrivande bildspråk. 

-På något sätt tror jag att jag försöker väcka frågan om vem som formar vår syn på världen. 

-I övrigt så använder jag starka färger och kul estetik och det har jag kvar från mitt ursprung i graffitin. 

Jag kan absolut se graffitti inspirationen i verken men det är inte super tydligt om man inte vet om kopplingen från början.

Nej det är ju inte bokstäver och sådana saker utan snarare när man lägger blänk på en droppe eller i hur man beskriver djup i verket. Sen är det mycket inställningen till måleriet också, det är stort och rakt på liksom. 

Örebrokonstnären Patrik Lindberg kommer in med kaffe.

Patrik och Petter har känt varandra länge och hade förra året en utställning i Örebro där de gemensamt målat verken. En lite ovanlig utställning då det inte är ofta konstnärer målar på samma tavlor och i detta fall skickade de tavlorna mellan Örebro och Stockholm i en form av korspondensmålning.

Grabbarna har just avslutat två målningar i samarbete med Örebro Hockey en på Hudacheck och en på Wiklander. Dessa tavlor kommer att auktioneras ut i samband med torsdagens match mot Djurgårdens IF.

Under Djurgårdsmatchen kommer även Petter och Patrik att live måla en graffittivägg framför ishallen.

Utställningen hålls i Ambitiös konsthall på Engelbrektsgatan 25B en lokal man fått tillgång till genom Ambitiös och Davor Dundic.

Vad kommer hända med den här lokalen när utställningen är över?
-Det är inte helt klar än men det finns idéer om att lokalen skall kunna användas för att lyfta fram lovande Örebrokonstnärer som inte fått ett namn än, säger Patrik.

Vernissagen är som sagt lördagen den 27/2 klockan 17:00 – 21:00 och utställningen pågår fram till den 6/3. Öppet tider är 12:00- 18:00 tisdag till söndag och platsen Engelbrektsgatan 25B.

En liten förhandstitt från utställningen.

karl-johan-sandberg-thuKarl-Johan Sandberg, Kultur & Musik
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login