Lokalt | PeKå Englund romandebuterar

Av den 30 april, 2015

PeKå Englunds debutroman Född på en söndag har smygpremiär i Örebro på lördag. Jag är glad för att sportstjärnor i min hemstad är med och pratar om hur det är att vara söndagsbarn, säger han.

Förutom författaren själv intervjuas även Anders Eriksson i Örebro Hockey, Oscar Jansson i Örebro SK och KIF Fotbolls Susanna Lehtinen av Filip Nyängen.

Det är på lördag klockan 12 som alla träffas på Akademibokhandeln på Krämaren i Örebro.
– Det ska bli jätteroligt att få prata om boken som bland annat handlar om att växa upp i Örebro och att man klarar det mesta i livet om man själv har ett bra lag av kompisar och dessutom känner gemenskapen i att heja på ett idrottslag med andra, säger PeKå Englund.

Är det sant att den som är född på en söndag är extra tursam?
– Jag vill ju gärna tro det, så det ska bli intressant att höra vad Anders Eriksson, Oscar Jansson och Susanna Lehtinen tycker, säger PeKå Englund.

Det har varit en hektisk tid för örebroaren.
– Ja, när jag satt i bilen mellan Örebro och Stockholm den där dagen och boken ramlade ner i skallen på mig, kunde jag inte föreställa mig att jag skulle vara med i TV och radio och att tidningarna skulle ringa.

Vad trodde du då?
– Jag skrev bara boken. Det var bara en person som fick läsa och hon tipsade en litterär agent och…tja, det blev bara så här, säger PeKå Englund.

Du är född på en söndag, kanske?
– Haha… visst är det så, säger han.

ÖREBRO-STJÄRNOR SOM ÄR FÖDDA PÅ EN SÖNDAG
Örebro Hocke
y
Anders Eriksson
Daniel Viksten
Anton Brehmer

Örebro SK
Oscar Janson
Jakob Rinne
Daniel Björnkvist
Anton Westerlund
Ahmed Yasin

KIF Örebro
Susanna Lehtinen
Sarah Michael
Adelisa Grabus
Jennie Wecksell

Född på en söndag är en både dråplig och varm berättelse i samma anda som Mitt liv som hund. Sällan har en debutant fått så fina lovord från alla runt omkring, enligt lektören är Född på en söndag ”en av de bästa romaner jag läst på många år. Som debut är den nästan enastående.”

PeKå Englund har jobbat som journalist i snart 30 år, bland annat på Aftonbladet. Han valde jobbet som journalist för att det var ett bra sätt att kunna skriva och ändå hålla löftet till sig själv; att aldrig, aldrig någonsin bli författare som sin excentriske morfar som skrev en bok när han var ung och sedan jobbade med samma mästerverk tills han dog – utan att bli färdig med det. Nu har PeKå brutit det löftet till sig själv.

Kultur
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login