Lokalt | Örebropremiär för Effekten på Nya China

Av den 28 oktober, 2015

Vad är kärlek egentligen, kemi eller äkta känslor? I Effekten deltar två personer i ett medicinskt experiment där man testar antidepressiv medicin. Mot alla regler uppstår attraktion mellan dem. Men är det på riktigt eller bara en bieffekt av medicinen? 

Pjäsen är skriven av Lucy Prebble som även skrivit Enron som gjorde succé på Örebro länsteater 2010. Effekten har Örebropremiär den 14 november klockan 16.00 på Nya China.

Effekten gjorde stor succé när den sattes upp på National Theatre i London. Denna uppsättning, som är ett samarbete mellan Örebro länsteater och Riksteatern utforskar frågor om kärlek, depression, neurologi och medicinens gränser. För vad händer om våra känslor blir manipulerade av kemiska substanser? Är de mindre verkliga då, mindre ett uttryck för vilka vi är? Och om kärlek i sig är en drog kan vi verkligen lita på våra känslor?

Det som gör Effekten så aktuell just nu är att den gestaltar nya frågor som medicin- och teknikutvecklingen drivit fram,säger pjäsens regissör Andreas Kundler. Och den gör det på ett berörande och underhållande sätt, pjäsen är samtidigt tankeväckande och en riktig lovestory, fortsätter han.

Om Effekten
Frida och Peter deltar i ett medicinskt forskningsexperiment för en anti-depressiv medicin. Under tiden forskningsstudien pågår isoleras de helt från omvärlden. Vardagen i den isolerade kliniken består av strikta regler; måltider vid bestämda tider, inga telefonsamtal, rökförbud och absolut inget sex. Varje steg de tar övervakas noggrant av doktor Isabelle och hennes kollega P-O. Plötsligt väcks känslor och attraktion mellan Frida och Peter.

Studien äventyras när de bryter mot så gott som varje regel. Men är de verkligen kära i varandra eller är det bara en bieffekt av medicinen de tar? Vilka konsekvenser får experimentet av den oväntade attraktionen? Effekten blir en upptäcktsfärd som går rakt genom både hjärna och hjärta. Effekten är skriven av hyllade engelska dramatikern Lucy Prebble (f.1981). Hennes verk har spelats i över 90 länder.

Effekten turnerar just nu med Riksteatern och landar den 14 november på Nya China för en spelperiod här i Örebro.

Medverkande
Frida Beckman
Per Burell
Peter Eggers
Isabelle Moreau

Produktionsuppgifter
REGI: Andreas Kundler.
SCENOGRAFI & KOSTYM: Annika Nieminen Bromberg.
ÖVERSÄTTNING: Pamela Jaskoviak.
DRAMATURG: Ninna Tersman.
VIDEO/LJUD: Niclas Molin.
LJUS/LJUD: Peter Stockhaus.
MASK: Gunilla Pettersson.

Musik & Kultur
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login