Lokalt | Örebro stadsbibliotek firar Örebro Pride

Av den 5 juni, 2015

I samband med den årliga Örebro Pride i augusti bjuder Örebro stadsbibliotek på regnbågssagostunder, lunchmusik, ett extra ”Äntligen fredag” med högläsning för vuxna, samt en föreläsning med guldbaggevinnaren och sommarprataren Saga Becker.

Fri entré till samtliga programpunkter. Begränsat antal platser.

Pridefestivalen i Örebro arrangeras av föreningen Örebro Pride som är en ideell organisation.Läs mer om Pridefestivalen i Örebro.

Örebro stadsbiblioteks medverkan i Örebro Pride grundar sig på folkbibliotekens samhällsuppdrag som bland annat styrs av Bibliotekslagen, vars andra paragraf säger: ”Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla.”

Folkbibliotekens verksamhet styrs även av internationella dokument, bland annat IFLA:s/UNESCO:s Folkbiblioteksmanifest. I paragraf två kan man läsa: ”Folkbiblioteket är till för alla, oberoende av ålder, ras, kön, religion, nationalitet, språk eller samhällsklass.”

PROGRAMMET
Här kan du läsa hela programmet

Lunchmusik med Sea Flykt Bergman
Tisdag 25 augusti kl. 12–12.30
Plats: Stadsbiblioteket, Caféscenen
Gitarr och sång. Med humor och träffsäkerhet behandlar Sea ämnen som berör. På internet är Sea känd som ”Weirdot”, som älskar sin menskopp.

Föreläsning med Saga Becker
Tisdag 25 augusti kl. 18.30 – 19.30
Plats: Stadsbiblioteket, Caféscenen

Saga Becker debuterade i långfilmen ”Nånting måste gå sönder” som bygger på Eli Levéns roman ”Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats”. Hon vann en guldbagge, ”Bästa kvinnliga huvudroll”, för sin rollprestation. Saga är den första transperson som vunnit priset. Föreläsningen handlar om Sagas liv och historia, men också om vikten av att få ha sina sammanhang och förebilder. Vem ska få synas och vem ska inte få synas?

Saga Becker är aktuell som Sommarpratare i Sveriges Radio P1 den 3 juli.

Läs mer om långfilmen ”Nånting måste gå sönder”.

Regnbågssagostunder
Onsdag 26 augusti kl. 9.30 – 10.15
Plats: Zonetten, Stadsbiblioteket

Fredag 28 augusti kl. Tid: 10 – 10.45 Drop in.
Plats: Varberga familjecentral.

Familjer och relationer kan se ut på många olika sätt. Vi läser bilderböcker där det syns. För de yngsta och deras medföljande vuxna. Med Kajsa Fex-Fritz, barnbibliotekarie.

Grupper föranmäler sig till Kajsa Fex-Fritz, telefon 019-21 26 56, kajsa.fex-fritz@orebro.se

Extrainsatt ”Äntligen fredag”! Högläsning för vuxna
Fredag den 28 augusti kl. 15-16
Plats: Stadsbiblioteket, Läsesalen

Avsluta veckan hos oss. Vi läser – du lyssnar och dricker te. Texten vi läser anknyter till Pridefestivalen. Hörslinga finns!

Bubblantältet – berättelser på väg
Lördag 29 augusti kl. 10-15
Plats: Pride Park, Stadsparken.

Besök oss gärna i bibliotekets barntält! Blås jättesåpbubblor, pyssla, gör egna pins, rita en Pride-flagga eller skriv ett kärleksfullt brev till någon du tycker om! Kanske blir det också en överraskning eller två! För barn i alla åldrar.

Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login