Lokalt | Örebro Majblommans huvudstad hela veckan

Av den 11 april, 2016

I morgon drar årets viktigaste vecka igång för Majblomman, med Örebro som särskild centralort. Vid Barnrättsdagarna presenterar Majblomman delar av en kommande sommarlovsrapport, bjuder barn på en rolig premiärshow, delar ut utmärkelsen Årets MajKommun till Örebro Kommun och startar årets insamling.

I samband med Barnrättsdagarna på Conventum i Örebro presenterar vi delar av Majblommans kommande sommarlovsrapport. Vår generalsekreterare Lena Holm är inbjuden som föreläsare onsdag den 13 april kl 10 -11. Lena kommer att berätta om hur barn, föräldrar och kommuner hanterar barns ökade utsatthet under de c:a 16 veckor som skolan är lovstängd. Vår rapport visar bland annat att kommuner drar ner på fritidsverksamhet och aktiviteter när barnens behov är som störst.

Det känns väldigt angeläget att kunna presentera en rapport som sätter fingret på ett problem som vi vant oss vid att acceptera, men som drabbar barn i många svenska kommuner, säger Lena Holm. Jag ser fram emot det och mot en givande diskussion om kommuners ansvar.

Torsdag 14 aprilär det dags för Majblommans officiella premiär, då närmare 80.000 barn över hela landet börjar sälja majblommor. Premiärshowen ges på Filmstaden på Drottninggatan i Örebro, dit massor av skolbarn kommer för att fira med Tobbe Trollkarl och Panetoz. Skolbarn i hela landet kan se direktsändningen via internet och få en riktigt bra start på sin insamling.

Förra året samlade barn i hela landet in 63,6 miljoner kronor och Örebro Majblommeförening bidrog med hela 471 000 kr tack vare alla barn som sålde majblommor:

Ja, deras insats de närmaste veckorna är väldigt, väldigt viktig. Antalet ansökningar om bidrag är många här i Örebro och Majblomman har inte möjlighet att bevilja alla. Genom majblommeförsäljningen kan vi hjälpa fler barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer. Så nu ser vi fram emot en ökad insamling, säger Susanne Rithander, volontär i Majblommans lokalförening i Örebro.

Under eftermiddagen 14 april besöker vi Örebro kommun för att träffa kommunalrådet Jessica Ekerbring som ansvarar för barn- och utbildningsfrågor, och överlämna utmärkelsen MajKommun 2015. Den får kommunen för sin strategiska handlingsplan för att ge alla barn goda livschanser oavsett familjesituation. Barn från Alsalamskolan deltar för att sälja majblommor.

Nytt för i år i Örebro är att barnen som säljer majblommor är välkomna in på Vågen och Krämaren samt att Majblomman har ett samarbete med fotbollslagen KIF och ÖSK. Barn kommer att sälja majblommor vid matcher under insamlingsperioden.

Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login