Lokalt | Örebro länsteater släpper biljetterna till säsongens föreställningar

Av den 25 augusti, 2015

Nu har Örebro länsteater släppt biljetterna till spelårets abonnemangsföreställningar men repetitionerna pågår redan, både i Örebro, Västerås och i Stockholm.

Totalt spelar teatern cirka 300 föreställningar för alla åldrar under hösten 2015 och våren 2016.

Repertoaren för hösten 2015 och våren 2016 innehåller såväl urpremiären på en ny pjäs av Staffan Göthe som Maria Svelands dramatikerdebut ”Befrielsefronten”. Tack vare ett flertal samarbetsprojekt kommer vi kunna erbjuda inte mindre än fem vuxenproduktioner på Örebro Teater och Nya China.

Hösten inleds med barnteaterklassikern Medeas Barn i regi av den nye konstnärlige ledaren Michael Cocke och följs av en säsong med nyskriven dramatik om några av samtidens viktigaste frågor. Försäljningsstart för abonnemanget och biljetter till föreställningarna är 24 augusti.

Produktioner 2015/2016:
En slavisk dans, urpremiär 26 september 2015, Örebro Teater

En slavisk dans är en nyskriven pjäs av den hyllade dramatikern Staffan Göthe. Pjäsen är en generös och myllrande föreställning med stor ensemble – en musikalisk och mörkt humoristisk skrattspegel av det land vi lever i. En slavisk dansproduceras i samarbete med Västmanlands Teater och repeterar just nu i Västerås och flyttar in på Örebro Teater i början av september. För regi står Rikard Lekander, en av de senaste årens raketer på svenska scener.

AV: Staffan Göthe. REGI: Rikard Lekander. MEDVERKANDE: Malin Berg, Malin Arvidsson, Jesper Feldt, Hanna Lekander, Henrik Johansson, Cecilia Milocco, Gunilla Larsson, Iwa Boman, Parwin Hoseinia. STATISTER: Elin Andersson, Emma Herou och Lotta Danielsson samt elever från kulturskolorna i Örebro och Västerås.

Effekten, Örebropremiär 14 november 2015, Nya China.
Tillsammans med Riksteatern ger vi Effekten av den uppmärksammade engelska dramatikern Lucy Prebble. Hennes verk har spelats i över 90 länder och 2010 kunde vi se hennes pjäsEnron på Örebro Teater. Effekten handlar om två testpersoner isolerade på en klinik. De deltar i ett medicinskt forskningsexperiment där man testar antidepressiv medicin. Det är strikta regler; inga telefonsamtal, sex- och rökförbud och måltider vid bestämda tider. Plötsligt väcks känslor och attraktion mellan de två. Men hur vet de om det är på riktigt eller om det bara är en bieffekt av medicinen? Effekten är en upptäcktsfärd som går rakt genom både hjärna och hjärta.

AV: Lucy Prebble. REGI: Andreas Kundler. MEDVERKANDE: Frida Beckman, Per Burell, Peter Eggers och Isabelle Moreau.

Befrielsefronten, urpremiär 16 januari 2016, Örebro Teater
Befrielsefronten är Maria Svelands dramatikerdebut. Pjäsen handlar om Anna som fått ett vikariat på tidningen i Örebro och motvilligt flyttat hem till mamma. Hemstaden skakas just av en serie överfallsvåldtäkter och i sin roll som journalist möter Anna den rädsla och begränsning det innebär för alla ortens kvinnor.Befrielsefronten är en drastisk uppgörelse med hur mäns sexuella våld påverkar vårt samhälle. Pjäsen är en fiktiv berättelse, en föreställning full av vrede, värme och körsång.

AV: Maria Sveland. REGI: Sara Giese. MEDVERKANDE: Malin Berg, Lo Kauppi, Hanna Lekander, Isabelle Moreau, Hans Christian Thulin, Linus Lindman, Mia Ray.

Boxaren, urpremiär 2 april 2016, Örebro Teater
Boxaren är en musikal av Erik Norberg och Alexander Öberg som tillsammans låg bakom succéerna Lasse-Maja – Musikalen och Vredens Druvor. Boxaren handlar om Johann Trollmann som var Tysklands bäste boxare under 30-talet. Han vann match efter match med sin snabbfotade, dansanta stil och publiken älskade honom. Men han var av romsk härkomst och nationalsocialisterna som under trettiotalet kom till makten krävde att endast arier skulle vara segrare – inte ”Zigenaren”. När han trotsade regimen och vägrade förlora straffades han och ställdes inför ett val: arbetsläger eller sterilisering. I Europa är Johann Trollmann ett bekant namn. Minnesmärken har uppförts, böcker och filmer har skapats och det tyska boxningsförbundet har gett honom mästartiteln tillbaka. I dagens Sverige är han inte lika känd, men nu berättas för första gången hans historia genom de kvinnor som på Västra Marks sjukhus i Örebro ställdes inför exakt samma val som Johann Trollmann: internering eller sterilisering.

LIBRETTO: Erik Norberg. REGI & KOREOGRAFI: Alexander Öberg. MUSIK: Erik Norberg och Alexander Öberg. MEDVERKANDE & MUSIKER: Örebro länsteaters ensemble samt gästande skådespelare och musiker.

Tigern, Örebropremiär 10 maj 2016, Nya China
Tigern är det nystartade scenkonstkompaniet Jupither Josephsson Theatre Companys första Produktion där de samarbetar med Dramaten, Malmö Stadsteater, Folkteatern i Göteborg, Riksteatern och Örebro länsteater. Pjäsen är skriven av den hyllade rumänska dramatikern Gianina Cârbunariu och tar ett skarpt och humoristiskt grepp om människans rädsla för det främmande. Föreställningen finns som tillval i Örebro länsteaters abonnemang.

AV: Gianina Cârbunariu. REGI: Sofia Jupither. MEDVERKANDE: Fredrik Gunnarsson, Anders Hambraeus, Åsa Persson, Jonas Sjöqvist och David Fukamachi Regnfors.

Barn och unga
Angelägen teater av hög konstnärlig kvalitet för barn och ungdomar är ett av våra viktigare uppdrag. Det är de som ska ta över och bygga vidare vårt samhälle. Som alltid erbjuder vi ett brett utbud av teater för länets skolor.

Medeas barn, premiär 11 september 2015
Först ut är Medeas barn, en riktig barnteaterklassiker för lågstadiet. När Jason på sin hjälteresa träffade Medea var det den stora kärleken. De fick Lill-Jason och Lill-Medea och blev en familj. Men nu har Jason blivit kär i Glauke istället, och barnens trygga värld håller på att slås i kras. Den enda fasta punkten är deras amma. Med leken och fantasin som verktyg försöker barnen få rätsida på sin oroliga tillvaro. Pjäsen är skildring av en skilsmässa sedd genom barnens ögon. Den bubblar av humor och allvar och är ständigt aktuell.

AV: Suzanne Osten och Per Lysander REGI: Michael Cocke. MEDVERKANDE: Maria Simonsson, Mats Jäderlund, Hans Christian Thulin, Frida Jansdotter, Petter Andersson, Christer Christensson och Per Fritz.

Spelas på Nya China och på turné.
Hemligheter, Örebropremiär 2 november 2015
För mellanstadiet ger vi Hemligheter. Pjäsen handlar om barn och barns hemligheter. Alla bär på hemligheter. En del vill vi hålla inom oss hela livet. Andra vill ut, de skaver och stör, men modet räcker inte till för att berätta – inte ännu… En är rädd för att den nya klassen ska fråga om pappa. En annan ljuger. Varför gör jag det? Vem är jag? Egentligen? En tredje spelar. Musiken svävar iväg. Ut i rymderna. För de tre på scenen är detta en historia om början på något. Kanske att bli vuxen. Det blir också inledningen på en resa i den värld som finns utanför dem själva. En värld som gömmer många olika svar.

AV: Michael Cocke, Cecilia Wernesten, Aja Rodas & Per Westrin. REGI: Michael Cocke. MEDVERKANDE: Cecilia Wernesten, Aja Rodas & Per Westrin.

Hemligheter är ett samarbete med Folkteatern i Gävleborg där den tidigare spelats.

Spelas på Nya China och på turné.
Var är mitt hem?, Örebropremiär 21 januari 2016
För högstadiet och gymnasiet ger vi monologen Var är mitt hem? Danjin Malinovic berättar om sin lyckliga uppväxt i Jugoslavien. Ett liv som fick helt andra förutsättningar när kriget kom. En berättelse om lycka, krig, flykt och hopp, samt känslan av att vara stämplad som en illegal människa.Var är mitt hem? har tidigare berört sin publik djupt, både i skolor och på offentliga föreställningar när den spelats på Folkteatern i Gävleborg och nu får Örebroregionen tillfälle att ta del av denna gripande och fantastiskt hoppingivande berättelse.

AV & MED: Danjin Malinovic. REGI: Michael Cocke. PRODUKTION: Folkteatern i Gävleborg.

Spelas på turné i skolor.

Vi återkommer med ytterligare teaterupplevelser för barn i Örebro län.

Wonderland/ICS2015
Under hösten avslutas det treåriga utvecklingsprojektet Delaktighet och teater(DoT). Inom ramen för DoT har flera projekt och scenkonstproduktioner genomförts. Ett av dessa projekt är Wonderland som skapar oväntade möten mellan konstnärer och medborgare, allt inspirerat av visuell kommunikation. I november i år hålls en avslutande manifestation för Wonderland som garanterat kommer att märkas i stadsbilden! Parallellt genomförs ICS2015, en internationell forskningskonferens Läs mer om Wonderland på wonderland.orebrolansteater.se

Biljettsläpp 24 augusti!
Biljetterna går då köpa på vår hemsida, via ticnet.se, Örebrokompaniet och förstås i biljettkassan på Örebro Teater.

Kultur
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login