Lokalt | Örebro länsteater sätter in extraföreställningar

Av den 28 januari, 2016

På grund av publiktrycket har Örebro länsteater beslutat att släppa biljetter till två extrainsatta föreställningar den 18 och 19 febrruari.

”Det finns fortfarande enstaka platser kvar på de flesta föreställningarna men vi säljer såpass många biljetter per dag så vi bedömer att det behövs fler föreställningar så alla som vill ska få möjlighet att se.” säger Petra Weckström VD på Örebro länsteater.

Den 16 januari hade Befrielsefronten premiär på Örebro Teater och har blivit mycket uppskattad av såväl publik som recensenter. Handlingen kretsar kring Anna som har fått ett vikariat på tidningen i sin hemstad och motvilligt flyttat hem till mamma. Hemstaden skakas av en serie överfallsvåldtäkter, och i sin roll som journalist möter Anna den rädsla och begränsning det innebär för ortens alla kvinnor.

Varför är det de som ska hålla sig hemma? Varför hittas inte gärningsmannen? Frustration övergår i våldsam handling när en grupp kvinnor tar saken i egna händer och Anna får omvärdera sin relation till sin hemstad, sitt arbete och sitt förflutna. Hon inser att hon måste välja. Vems verklighet vill hon berätta?

Befrielsefronten är Maria Svelands dramatikerdebut, en drastisk uppgörelse med hur mäns sexuella våld påverkar vårt samhälle. För regin står Sara Giese, med flera succéer på Länsteatern bakom sig, senast Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. Befrielsefronten är en fiktiv berättelse – en föreställning full av vrede, värme och körsång.

Sagt i media<
”Storartad underhållning – utan att ett uns av allvaret går förlorat. […] Regissören Sara Giese och en strålande ensemble förvandlar pjäsen till årets första fullträff på teaterscenen. […] Den revyliknande formen rymmer allt som behövs. […] En inspirerad ensemble skojar hundra gånger träffsäkert med sig själva, vår tid och publiken.” – Ingegärd Waaranperä, Dagens Nyheter

”Länsteatern kan bokföra ny triumf. […] Befrielsefronten är en föreställning som bör få ett långt liv och det beror främst på Sara Giese, regi, och den lysande ensemblen.” – Benny Abrahamsson, nwt.se

”Allt glider fram, berättas med lätt och ledig hand och mycket humor. Men allvaret finns där som en sträv klangbotten, någon vinner på att kvinnor hålls i en ständigt pågående lågintensiv rädsla.” – Maria Edström, Sveriges Radion P1

”Detta kan låta ansträngt, hårdfört feministiskt och lätt akademiskt men så blir det inte. […] Sara Gieses regi är minst sagt munter och lägger ett gott humör till ämnet utan att förminska dess allvar. […] Gieses tolkning lyckas vara provokativ utan att helt utesluta någon. Den håller fram ståndpunkter, sår frön – lockar till skratt och far raskt genom problematiken med sällsynt energi.”– Lars Ring, Svenska Dagbladet.

”Inslag finns från allt från antikens teater till revy, politisk propagandateater och musikteater à la 60-70 tal. […] Brännande tema, vassa skådespelare, kul kostym och en och annan överraskning. Och, som sagt, riktigt bra sång och musik.” – Agneta Wistrand Rosendal, kulturdelen.com

”Sällan har en pjäs på Örebro länsteater kommit mer rätt i tiden. […] Länsteatern visar än en gång sin betydande musikaliska kapacitet. Genom Maria Johansson Josephssons ledning har den lyfts ytterligare.” – Astrid Lindén, Nerikes Allehanda.

Kultur & Musik
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login